Belföld

Használ az agyhártyagyulladás elleni vakcina, csak épp 120 ezerbe kerül

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, egy budapesti végzős gimnazista múlt hét szerda hajnalban fertőző agyhártyagyulladás következtében életét vesztette. Az Index cikke szerint a diák halála azért is megdöbbentő, mert a Neisseria meningitidis baktérium C-típusú törzse okozta, amely ellen régóta van oltás, igaz, csak csak két éves kor alatt ingyenes, egyébként a két oltással járó védelem 14 ezer forintba kerül. Jövőre azonban a Neisvac mindenkinek ingyenes lesz.

Tavaly 36 a baktérium által okozott agyhártyagyulladást regisztráltak: a C-törzs kettő, a B hét embert ölt meg. A leginkább a csecsemőkre és kamaszokra veszélyes B-törzsre hatásos Bexsero-t 2014-ben kezdték el forgalmazni, ám ez egyelőre nagyon drága:

összesen 90-120 ezer forint.

Megfizethetetlen tétel

A portál szerint szakmailag semmi sem indokolja az árkülönbséget. Egyszerűen a szérumok támogatását a C-törzsnél már sikerült elérni, a B-nél viszont egyelőre nem.

A körzeti orvosok tapasztalata szerint javaslatukat megfogadva a szülők általában beoltatják a gyerekeket a C-törzs ellen, a kétszer hétezer forintot a szegényebb szülők is kigazdálkodták, gyerekenként 120 ezer forint ugyanakkor már a többségnek megfizethetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik