Belföld

Bárki elmondhatja véleményét a sim-kártyák korlátozásáról

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 15. 13:35

A hírközlési hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátotta a rendelettervet.
Korábban a témában:

Egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig legfeljebb ötven feltöltős sim-kártyára lehet szerződése egyidejűleg – ez áll abban a rendelettervezetben, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátott. A tervezetet december 19-ig bárki véleményezheti.

Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti osztályvezetője egy háttérbeszélgetésen elmondta: a rendelet szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket, így például a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, a külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

Újságírói kérdésre az osztályvezető elmondta: jelenleg mintegy 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, de ezek nem mind mobiltelefonra vonatkoznak. Egy részük valószínűleg „alvó” szerződés, és az is előfordulhat, hogy egy ügyfél nevén több szerződés van.

Visszaélések

A sim-kártyák korlátozása azután került napirendre, hogy kiderült: egy hajléktalan nevére több százezer feltöltős kártyát vásároltak, amelyek bűnözői körökhöz kerültek.

Az osztályvezető azt a hálózatsemlegességi ügyben született NMHH-határozatot is kommentálta, amely ellen a Telekom fellebbezett. Így a döntés jogerőre emelkedéséig a szolgáltató a meglévő feltételek mellett nyújthat adatforgalmi szolgáltatást, amelynek keretében a TV GO és HBO Go szolgáltatások elérését megkülönbözteti a többi internetes forgalomtól és alkalmazástól, és nem számítja bele az előfizetések adatforgalmába. A hatóság álláspontja szerint ez a hálózatsemlegességre vonatkozó uniós szabályokkal is szembemegy.

Karl Károly megjegyezte: más szolgáltatók ellen is folyik hálózatsemlegességre vonatkozó vizsgálat, de döntés már csak jövő év elején várható. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.