Belföld

Bárki elmondhatja véleményét a sim-kártyák korlátozásáról

A hírközlési hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátotta a rendelettervet.

Egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig legfeljebb ötven feltöltős sim-kártyára lehet szerződése egyidejűleg – ez áll abban a rendelettervezetben, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátott. A tervezetet december 19-ig bárki véleményezheti.

Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti osztályvezetője egy háttérbeszélgetésen elmondta: a rendelet szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket, így például a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, a külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

Újságírói kérdésre az osztályvezető elmondta: jelenleg mintegy 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, de ezek nem mind mobiltelefonra vonatkoznak. Egy részük valószínűleg „alvó” szerződés, és az is előfordulhat, hogy egy ügyfél nevén több szerződés van.

Visszaélések

A sim-kártyák korlátozása azután került napirendre, hogy kiderült: egy hajléktalan nevére több százezer feltöltős kártyát vásároltak, amelyek bűnözői körökhöz kerültek.

Az osztályvezető azt a hálózatsemlegességi ügyben született NMHH-határozatot is kommentálta, amely ellen a Telekom fellebbezett. Így a döntés jogerőre emelkedéséig a szolgáltató a meglévő feltételek mellett nyújthat adatforgalmi szolgáltatást, amelynek keretében a TV GO és HBO Go szolgáltatások elérését megkülönbözteti a többi internetes forgalomtól és alkalmazástól, és nem számítja bele az előfizetések adatforgalmába. A hatóság álláspontja szerint ez a hálózatsemlegességre vonatkozó uniós szabályokkal is szembemegy.

Karl Károly megjegyezte: más szolgáltatók ellen is folyik hálózatsemlegességre vonatkozó vizsgálat, de döntés már csak jövő év elején várható. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik