Belföld

Úgy kapkodják el a letelepedési kötvényeket, mintha kötelező lenne

Amióta szóba került a letelepedési kötvény megszüntetése, azóta hatalmas roham indult meg értük. Novemberben 216 külföldi bevándorló élt a pénzért árult letelepedési lehetőséggel, ez közel négyszerese a szeptemberi és október értékesítési adatoknak, írja az MNO.

A lap értesülései szerint a kínai ügynökségek nem győzik befogadni a kérvényeket, olyan sokan akarnak az olcsó és gyors magyar letelepedési programban még utoljára részt venni. Az biztos, hogy idén már nem szüntetik meg a letelepedési kötvényeket. 

Érthető, hogy a kormány húzza az időt, óriási pénzről van szó. Eddig 4247 kötvényt jegyeztek le a közvetítő cégek, amellyel óvatos számítás szerint is (a legolcsóbb árazással számolva) 97,5 milliárd forintos bevételre tettek szert. A közvetítő cégek 45 ezer eurós szolgáltatási díjat kapnak, de náluk csapódik le a 29 ezer eurós kamat is. Egy darab kötvényen lényegében 23 millió forintot keresnek, amely brutálisan magas, 25 százalékos haszonkulcs az állampapírpiacra jellemző 0,2-0,3 százalékos átlagos jutalékszinthez képest, írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik