Belföld

Menekülteket fogadott be a körmendi plébános

Megírtuk, nagy iramban zajlik a bicskei befogadóállomás felszámolása, a menedékkérők feltehetően embertelen körülmények közé kerülnek.

Németh Zoltán, körmendi plébános menekülteket fogadott be a téli vészhelyzet miatt a plébánia közösségi házába.

Németh Zoltán, a Szent Erzsébet-templom plébánosa a Magyar Kurírnak elmondta, hogy a városban tartózkodó menekültek nehéz körülményeiről a Szombathelyi Egyházmegye kormányzójától, Császár Istvántól kapott tájékoztatást. Emellett egy afrikai menekült e-mailje is eljutott a plébánoshoz, melyben a hideg idő beálltával súlyosbodott helyzet miatt kértek segítséget.

A plébániára érkezők között van afrikai keresztény, baptista, kurd és szíriai muszlim. A plébános azt is elmondta, hogy egyikük az otthon maradt, a szíriai polgárháború sújtotta területen élő és szenvedő családjával folyamatosan tartja a kapcsolatot.

A fűtött közösségi helyiségben matracokat, takarókat biztosítottak a menekülteknek.

Többek számára a fatüzelésű kályha ismeretlen, nem tudják megfelelően használni, ezért is fagyoskodnak az éjszakai hidegben. Pszichésen, testileg és lelkileg is kifáradtak,

hangsúlyozta a plébános.

Németh Zoltán elmondta, „az evangélium szelleme és Ferenc pápa útmutatása” szerint fontosnak érezte a segítségnyújtást. Ha minden jól megy karácsonyi vacsorával is kedveskednek majd a befogadott menekülteket. A város lakói közül néhányan szintén felajánlották segítségüket a nehéz helyzetben lévő emberek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik