Belföld

Kísérti a határértékeket a feljelentett Bakonyi Erőmű

24.hu
24.hu

2016. 12. 14. 19:29

Ajka feljelentést tett a környezetszennyezőnek kikiáltott erőmű ellen. Dacára annak, hogy a kormányhivatal is a városnak adott igazat, az erőmű vezére nem lát semmi kivetnivalót.
Korábban a témában:

Környezetszennyezés miatt feljelentést tett a Bakonyi Erőmű Zrt. ellen Ajka önkormányzata, a cég vezetője szerint nem környezetszennyező az erőmű működése.

Az önkormányzat azért tett feljelentést a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, mert szerintük a cég meghamisította a környezetszennyezéssel kapcsolatos jelentéseit. Az önkormányzat kártérítési pert is indít a Zrt. ellen, mivel az környezetszennyező tevékenységével károsítja a város lakosságát.

Az önkormányzat azt kifogásolja, hogy az erőmű tüzeléstechnológiája és a felhasznált tüzelőanyag összetétele néhány éve jelentősen megváltozott. A korábbi jelentős arányú szénfelhasználást biológiai eredetű anyagokkal váltották ki, ez okozza a környezetszennyezést.

Sokan panasszal fordultak a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, mint elsőfokú környezetvédelmi hatósághoz, aminek mérései azt mutatták, hogy a környezetet sújtó szennyező anyagok kibocsátása többszöröse a Bakonyi Erőmű Zrt. által jelentett mennyiségeknek.

Az MTI megkeresésére a Bakony Erőmű Zrt. vezérigazgatója azt válaszolta, hogy Schwartz Béla polgármester az ajkai önkormányzat nevében tett feljelentése nélkülözi a szakmai megalapozottságot, hiszen az erőmű, ami az országos villamosenergia-hálózatra termel áramot, és hőenergiát biztosít Ajka távfűtése részére, folyamatosan korszerűsödik. Működése nemhogy környezetszennyező, de egyre inkább igyekeznek áttérni a környezetkímélő technológiákra.

A vezérigazgató szerint az elmúlt három évben összesen 700 millió forintot fordítottak a környezetvédelemre, a kibocsátott nitrogéngázok csökkentése érdekében két kazánt korszerűsítettek, három filtert felújítottak.

Hozzátette, 2005 óta minden évben környezetvédelmi mérőbusz érkezik az erőműhöz, két év óta pedig online kapcsolat létezik a felügyelőséggel. A mérések azt mutatják, hogy csak ritkán tapasztalható a határérték minimális túllépése. A megengedett évi 120 óra határértéket nem lépi túl az erőmű, ebben az évben 90 óra ez az érték. (MTI)

(Nyitókép forrása: Fortepan/ LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.