Belföld

Félmilliárdos csontváz esett ki a roma önkormányzat szekrényéből

Az adósság egy része Farkas Flórián elnökségéhez kapcsolódik.

Nemcsak a szabálytalanul elköltött, felzárkóztatásra szánt állami forrásokkal tartozik az Országos Roma Önkormányzat – az 1,6 milliárd forinton felül 527 millió forintot kell törlesztenie minisztériumoknak, cégeknek és ügyvédi irodáknak.

A Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumok alapján azt írja: a szervezetnek 115 millió forintot kell visszafizetnie a „nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése” érdekében felvett uniós források után. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak 113 millióval tartoznak.  Ügyvédi irodákkal szemben 23 milliós hátralékuk van, egy őrző-védő cégnek pedig csaknem hatmilliót nem fizettek ki. Az Igazságügyi Minisztérium, valamint a NAV felé is van adósságuk.

A félmilliárd forintot meghaladó adósság nagyjából fele ahhoz az időszakhoz kötődik, amikor Farkas Flórián miniszterelnöki biztos volt az ORÖ elnöke. A Híd a munka világába program szerződéseinek többségét is ő írta alá, amely miatt a Európai Csalás Elleni Hivatal is nyomoz.

Aligha várható, hogy megtérül a tartozás, mert a szervezet már éves költségvetésének négyszeresével tartozik. Ennek ellenére nemrég a közgyűlés felhatalmazása nélkül szereztek be egy új Audit a jelenlegi elnök számára, noha a korábbi hivatali autónak sem volt komolyabb hibája. A Magyar Nemzet azt írja, hétfőn 12 képviselő kezdeményezte az ORÖ rendkívüli közgyűlését, a napirendi pontok közt szerepel a fegyelmi eljárás megindítása Balogh János elnök ellen, valamint tisztségének megszüntetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik