Gyõr, 2015. május 18.
Az M85-ös autóút építés alatt álló szakasza Gyõr közelében 2015. május 18-án. Kara Ákos fideszes országgyûlési képviselõ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelõs államtitkára bejelentette, hogy június közepére elkészül az M85-ös kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Gyõr és Enese közötti, mintegy 6,8 kilométer hosszú szakasza.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Belföld

Ezért kell újabb utakra a matrica

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 14. 08:24

Nem ezt ígérték, de a fejlődésnek ára van.

Mint korábban megírtuk, fizetős lesz az M85-ös és az M86-os gyorsforgalmi út. A Jobbik két képviselője (Bana Tibor, Magyar Zoltán) szerette volna megtudni az okokat a nemzeti fejlesztési minisztertől.

Miért lesz fizetős az M85-ös és az M86-os autóút?

Az ellenzéki politikusok jelezték, korábbi, hasonló kérdésükre nem kaptak egyértelmű választ, mindössze annyit, hogy

amit használnak, azért fizetni kell.

Emlékeztettek rá, hogy az M85-ös és az M86-os autóutak ingyenes használata mellett korábban még Hende Csaba volt honvédelmi miniszter is kiállt és a kampányban is ezt ígérte a Fidesz. A Jobbik képviselői szerint sokak életét megnehezíti, hogy fizetős lesz a két autóút.

Fónagy: UD, HD és fejlődés

Fónagy János államtitkár válaszában közölte, az M85-ös Győr-Csorna közti szakasza jelenleg is a díjfizetős hálózat része (mind UD, használatarányos; mind HD, (e-matrica) időtartamhoz kötött rendszerben). 2017. január 1-jétől új díjfizetős elemként jelenik meg HD szempontból az M86-os teljes szakasza és UD szempontból a 2016-ban átadott 33,4 km (a korábban átadott szakaszok UD rendszerben jelenleg is díjkötelesek).

Az M86-os szakaszai korábban csak azért nem voltak a HD díjfizetős hálózat részei, mert nem kapcsolódtak közvetlenül az autópálya-hálózathoz, ám idén megépült a Csorna-Hegyfalu közötti szakasz, amellyel a teljes M86 (Csorna-Szombathely) gyorsforgalmi utat (58,46 km) bekapcsolták az autópálya-hálózatba, Szombathely és Budapest között biztosítottá vált a gyorsforgalmi úthálózati összeköttetés, ezért a hálózatba kapcsolt útelemekre is kiterjesztik az e-matricás (HD) valamint az idén átadott szakaszra a használatarányos (UD) útdíjrendszert – írta az államtitkár, aki jelezte ugyanakkor, hogy az úthasználati díjaknál nem terveznek változtatásokat.

,

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.