Belföld

Bajba került egy magyar nő az Egyesült Arab Emírségekben, de az állam nem segít

Az ombudsman szerint ezzel beavatkoznának az ország belügyeibe.

Nehéz helyzetbe került az Egyesült Arab Emírségekben egy magyar nő, aki Facebook-oldalán kért segítséget a nyilvánosságtól. A most 41 éves Neisz Tímea gyógytornászként végzett a szegedi egyetemen, ott ismerkedett meg egy orvosnak tanuló jemeni férfival, akivel még itt összeházasodott. 2003-ban az Egyesült Arab Emírségekbe költöztek, négy gyermekük született, de 2013-ban elváltak. Az anya elmondása szerint a volt férj kisemmizte és nyomorba döntötte.

A volt férjem elvette az iratainkat, kidobatott a gyerekekkel az utcára, súlyos adósságot vert rám, hogy ne hagyhassuk el az országot

mondta a nő a Délmagyarországnak. Hozzátette: nyomorban élnek, nincsenek bútoraik sem. Miután a gyerekeket zaklatták az iskolában, több helyen is panaszt tett és segítséget kért az iskolaváltáshoz, de mivel nem történt semmi, ma már nem járnak iskolába.

Tímea elmondta: az abu-dzabi magyar nagykövet és konzul, valamint a magyar külügyminisztérium is ismeri a történetét, de nem segítenek neki. A konzuli szolgálat azt közölte, hogy helyi ügyvéd ajánlásával és személyesen próbáltak a nő segítségére lenni, de „a konzuli segítségnyújtás azonban nem irányulhat a helyi szabályok és hatóságok megkerülésére, kijátszására”.

Székely László, az alapvető jogok biztosa azt közölte, hogy idén januárban a nagykövetség megvette a családnak a repülőjegyet, de nem tudtak hazautazni, mert a nő hatmillió forintnyi összeggel tartozik az államnak, és amíg ezt nem fizeti ki, nem hagyhatja el az országot. A biztos azt is elmondta: a nagykövetség nem tudja kérvényezni a tartozás elengedését, mert azzal beavatkozna az ország belügyeibe.

Bár szorult helyzete miatt együtt érzek önnel, mivel ügyében további ombudsmani intézkedésre nincs lehetőségem, panaszügyét lezártnak tekintem

– közölte az ombudsman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik