Belföld

A kormánynál pattog a labda a Rémségek Háza ügyében

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 14. 17:53

Kormánytagokhoz fordult az Együtt képviselője, hogy végre segítsenek azoknak, akik Soroksár egy súlyosan szennyezett részén laknak. Lázár János ígéretet is tett.
Korábban a témában:

Nem kicsit ütött meg horrorisztikus mértéket Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője, amikor a soroksári Grassalkovich út 3. szám alatti épületet elnevezte a Rémségek Házának. A valójában két ház 2006-ban épült, hat család költözött ide.

De a házak alatt 2010-ben két robbanás is történt.

Egy ideig a családokat hibáztatták, majd kiderült, eleve volt a házak alatt a földben robbanóanyag, ami a beszivárgó esővízzel elegyet alkotva berobbant. És ez csak a jéghegy csúcsa volt, találtak még mérgező, rákkeltő és mutagén dioxinokat, toxikus fémeket (higanyt), klórfenolokat, PAH-okat, DDT-t és atrazint is. A határértékeket 200-300-szorosan meghaladó mértékben voltak ezek kimutathatók, az egész ház magába szívta a vegyi anyagokat.

Forrás: Facebook/ Baranyi Krisztina

A szennyezés mértékére jellemző, hogy az épületet le kéne bontani, és az alap alól kitermelt szennyezett földdel együtt veszélyeshulladék-lerakóba kéne szállítani.

A robbanásban érintett családok rögtön elköltöztek, a többiek 2013-ig maradtak, a gyerekekkel együtt szívták a mérgeket. A vizsgálatok 2014-ben az államot tették felelőssé a helyzetért. Ennek ellenére a környéken még nyolc család él, akik nem tudnak elköltözni. Eközben bőrbetegségek, rák, pánikbetegségek, sőt kromoszóma aberráció is kínozza a lakosokat.

Eközben évek óta pereskednek a lakók az állam ellen, nem történik semmit. A szakértők szerint 800 millió forint lenne a mentesítés költsége. Baranyi szerdán Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert is megkereste az üggyel. Egy fotómappát is a kezükbe nyomott, ezt Lázár meg is említette a Kormányinfón azzal, hogy foglalkozni fog az üggyel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.