Belföld

2017 őszén tart előválasztást a baloldal

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a Magyar Időknek elmondta:

a miniszterelnök személyéről az előválasztásokig kell megegyezniük, az egyes körzetek potenciális képviselőjelöltjeit pedig tavasszal meg kell találni.

Előválasztást csak ott tartanak, ahol nem sikerül közös jelöltet állítani. A következő hónapok azonban nemcsak emiatt kívánnak meg a baloldaltól az eddiginél hatékonyabb együttműködést, hanem azért is, hogy fel tudjanak mutatni egy karakteres baloldali programot.

A politikus a legfontosabbnak az alternatíva-nyújtást tartja. Kiemelte, nyilván kompromisszumokkal, de előzetes választási együttműködést kell kötni, ami egy későbbi kormánykoalíció alapja is lehet. Ezért most mindenki írja a saját programját, amiből összegyúrják majd azt a baloldali programot, amit az előválasztáson indulóknak alá kell írniuk.

Az MSZP választmányának elnöke, Hiller István is 2017 nyarának végét, illetve az ősz elejét nevezte meg a jelölt nevének nyilvánosságra hozatalára. Arra a felvetésre, hogy vajon a választók számára elegendő-e fél év, hogy azonosuljanak egy esetleg teljesen ismeretlen miniszterelnök-jelölttel, úgy válaszolt, hogy ebben megfelelő tapasztalatuk van.

Molnár Zsolt, az MSZP országos elnökségének tagja a Magyar Idők érdeklődésére tagadta, hogy lenne konkrét jelöltjük a kormányfői tisztségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik