emberi jogok európai bírósága  (emberi jogok európai bírósága, Strasbourg)
Belföld

Nagy Béláné legyőzte a magyar államot

24.hu
24.hu

2016. 12. 13. 15:14

A baktalórántházi nyugdíjastól elvették a rokkantnyugdíját, ügye pedig egészen magas bírói fórumokig jutott. Nagy Béláné jött, látott, győzött.
Korábban a témában:

Megerősítette elmarasztaló ítéletét és további elégtétel megfizetésére kötelezte Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság kedden Nagy Béláné rokkantnyugdíjas ügyében. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) Nagykamarája kimondta: a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének magántulajdont védő passzusát azzal, hogy megtagadták Nagy Béláné rokkantnyugdíjának folyósítását.

Indoklásuk szerint a 2010-ben érvénybe lépett jogszabály és az azt 2012-ben módosító törvény a nyugdíjast megfosztotta megélhetésétől, holott egészségi állapota nem változott azóta, hogy rokkanttá nyilvánították.

A strasbourgi bírói testület szerint a 2015 februárjában első fokon megítélt 10 ezer euró (mintegy hárommillió forint) vagyoni kártérítés mellett 5000 euró nem vagyoni kár megfizetésére köteles Magyarország, valamint közel 13 ezer eurót kell fizetnie a költségek és egyéb ráfordítások megtérítésére a baktalórántházai asszonynak.

Az ügy előzménye, hogy Nagy Bélánét 2001-ben 67 százalékosan rokkantnak nyilvánították, de 2010-ben a jogszabály változása miatt elvesztette jogosultságát, hogy rokkantnyugdíjat kapjon. 2012-ben, amikor az Országgyűlés újabb szabályokat fogadott el, újra folyamodott rokkantnyugdíjért, amit viszont azért nem kapott meg, mert nem felelt meg az új törvény előírásainak, nem fizetett kellően hosszú ideig tb-t.

Az Európa Tanács által létrehozott bírói testület megerősítette az elsőfokú ítéletet, miszerint Nagy Béláné rokkantnyugdíjának elvesztése drasztikus és előre nem látható változás volt a panaszos jogállásában. Rokkantnyugdíjától történő megfosztása miatt túlzott és aránytalanul nagy terhet kellett elviselnie, az ésszerű és arányos csökkentés jobb és elégséges megoldás lett volna. Az elsőfokú döntés ellen a magyar kormány fellebbezett, így került az ügy a Nagykamara elé. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.