Belföld

Mélyaltatásban fekszik az agyhártyagyulladásos férfi

Még mindig nem tudni biztosra, életben marad-e a férfi, akit a Veres Pálné Gimnáziumban tapasztalt esettől függetlenül megfertőzött a betegség.

Stabilabb az állapota, mint amikor bekerült, de még mindig élet-halál közt van az a 20 éves férfi, aki agyhártyagyulladással fertőződött meg – írja az InfoRádió oldala. A férfit az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban ápolják, Bobek Ilona osztályvezető főorvos szerint lélegeztetőgépen, mélyaltatásban tartják, megkezdődött az antibiotikumos kezelése is.

Ami különösen fontos a több mostani agyhártyagyulladássos eset miatt, hogy a fiú esete nincs kapcsolatban más esetekkel. Ő annak köszönheti, hogy még él, hogy időben felismerték a betegségét.

A múlt héten a fővárosi Veres Pálné Gimnázium egyik tanulója halt meg a betegségben, komplett környezete antibiotikumos kezelést kapott ezután. Egy osztálytársa pár nap múlva szintén a betegség gyanújával került kórházba, de kiderült, hogy nincs agyhártyagyulladása, más vírus betegítette le, őt már haza is engedték.

A gennyes agyhártyagyulladás magas lázzal, csillapíthatatlan fejfájással és hányással jár. A csecsemőkre és kamaszokra veszélyes igazán, de B és C törzse ellen is van védőoltás. Kelemen Erzsébet, a fővárosi kormányhivatal járványügyi osztályvezetője ezt mondta a betegségről:

Az egyik kórokozójának két formája is van, az egyik agyhártyagyulladást okoz, a másik, amikor órák alatt egy súlyos, szeptikus állapotot eredményez; vérmérgezés és pár óra alatt halálhoz vezet. Egyébként ez a baktérium mindannyiunk torkában megtalálható anélkül, hogy bármilyen panaszt okozna. Néha áttör a véráramba, és vagy ott szaporodik el, vagy az agyhártyába jutva okoz gyulladás. Azt pontosan nem tudjuk megmondani, miért kezd szaporodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik