Belföld

Rétvári Bence szerint akkora béremelések vannak az egészségügyben, hogy kiszoríthatják a hálapénzt

Az egészségügyben folytatódó béremelések hozzájárulnak ahhoz, hogy kiszorítsák a hálapénzt a rendszerből – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az államtitkár elmondta:

a béremelések időszaka 2012-2013-ban kezdődött, amikor két év alatt átlagosan 27 százalékkal nőttek a bérek, amelyet az akkor bevezetett, úgynevezett chipsadóból fedeztek.

Hozzátette: a béremelések idén szeptemberben folytatódtak, az orvosoknál 107 ezer forinttal, jövő november elsejétől 100 ezer forinttal, míg az ápolók esetében több ütemben, összességében 100 százalékos bérnövekedés lesz.

A jövő évi béremelésre az államtitkár ismertetése szerint mintegy 82 milliárd forintot fordítanak.

Példaként említette, hogy egy 16-18 éve dolgozó aneszteziológus szakasszisztens bére 103 ezer forinttal fog nőni, egy 30 éves munkaviszonnyal rendelkező ápolóé pedig 88 ezer forinttal. Egy 13-15 éve dolgozó orvosnak jövő november után minimum 489 ezer forint lesz a fizetése, egy 31-33 éve dolgozó orvos pedig ugyanekkor 546 ezer forintot kell, hogy keressen, amihez a mozgóbér-elemek még hozzáadódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik