Belföld

Hónapokat csúszhat Orbán Várba költöztetése

Két és fél hónapot csúszhat a felújított és átalakított Karmelita kolostor átadása – tudta meg a 24.hu a Miniszterelnökség legfrissebb közzétételi listájából.

Eszerint a Miniszterelnökség budavári elhelyezésével összefüggésben a kolostor átépítési munkálataira, illetve a kapcsolódó beruházások megvalósítására 13 milliárd 298 millió 825 ezer forint értékben kötött szerződést a tárca a Confector Mérnökiroda Kft.-vel, ám idén szeptember 13-án módosították a teljesítési határidőt. A régi megállapodás értelmében a Confectornak idén március 16-ától számítva 622 napja, tehát több, mint másfél éve volt a teljesítésre, ezt toldották meg 77 nappal,

azaz nagyjából két és fél hónappal, így már csaknem két évük lesz befejezni a munkát.

Szökőkút is lesz

Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a Karmelita kolostort leghamarabb 2017 novemberében adhatják át. Ekkor már szó volt róla, hogy csúszhat a befejezés, mivel a területen régészeti feltárást végeznek, idén októberben pedig egy világháborús bomba került elő Orbán Viktor leendő hivatalánál, ez is megakaszthatta a munkálatokat. A kancelláriaminiszter a háttérbeszélgetésen arról is szót ejtett, hogy a köztársasági elnök nagyjából 20 év múlva a Sándor-palotából a Budavári Palotába költözik,

a miniszterelnököt pedig csak ideiglenesen helyezik el a Karmelita-kolostorban, a kormányfő székhelye lehet a Sándor-palota.

A kolostor befejezése után ide költözik a kormány egy része, másfél száz ember. Itt lesz a kormány új ülésterme, erre a célra jelenleg a Parlament Munkácsy-termét használja a kabinet. A Karmelita-kolostorban kap helyet a miniszterelnök és stábja, illetve a kabinet miniszterelnökhöz tartozó tagjai: a miniszterelnök-helyettes, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter – e posztokat jelenleg Semjén Zsolt, Rogán Antal és Lázár János töltik be.

A kolostor átalakítása körül több bonyodalom is akadt: akadtak fordítási problémák és az UNESCO-t sem értesíthették arról időben, hogy erkélyt építenek Orbán Viktor hivatalának erkélye alá. A világörökségi helyszíneket meghatározó szervezet állítása szerint ők csak a budai panorámát és a Várnegyedet érintő állagmegóvásról kaptak értesítést, az erkély építéséről nem. Az Népszabadság pedig megszerezte a látványterveket, amelyekből kiderült, hogy az erkély alatt szökőkút is helyet kap:

Forrás: nol.hu
Forrás: nol.hu

December 1-én derült ki, hogy a kolostor átépítési munkálatai közben lezuhant és meghalt egy tetőn dolgozó munkás, Lázár János azonnali vizsgálatot kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik