Belföld

Szakértőket vet be a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 10:26

Három önálló bizonyítási indítványt tesz a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja és védője –  mondta a Magyar Időknek Brunner Tamás, a gyanúsított védője.  Az első indítvány antropológus szakértő bevonását kezdeményezi, hogy összehasonlítsa a gyanúsított testmagasságát a bizonyítékként becsatolt videofelvételeken szereplő vélt tettesével. A hatóságok 170-175 centiméteres elkövetőt kerestek, a gyanúsított azonban több mint 185 centiméter magas az ügyvéd szerint.  “A második indítványunk védencem fejének az összehasonlítását kezdeményezi a tettes fejéről készült felvétellel, szintén antropológus bevonásával. Arról a felvételről van szó, ami egy üzletben készült és a vélt tettes fél arca látszik” – fűzte hozzá.

A harmadik indítványban igazságügyi orvos szakértőt kérdeznek arról, hogy miként kerülhet egy DNS-nyom tárgyak felületére, és meddig marad meg ott olyan minőségben, hogy azonosításra alkalmas maradjon. – Az eddig elénk tárt iratok azt tartalmazzák, hogy védencem DNS-nyoma testnedvekkel került bizonyos tárgyakra – fejtette ki lapunknak Brunner Tamás. Az ügyvéd egyébként úgy véli, hogy az általuk indítványozott bizonyításokat a nyomozó hatóságnak is el kellett volna végeznie.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Percek alatt özönlötték el rendőrök a helyszínt, és a számuk a következő órákban csak nőtt, kisbuszok érkeztek, tűzszerészek jöttek, készenlétisek, de még terrorelhárítók is. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A fiatalember előzetes letartóztatásba került, a tárgyalás több mint két órán át tartott. A gyanúsított nem tett vallomást, meg sem szólalt, és azóta sem tett vallomást. A gyanúsított az ügyészek szerint újabb robbantásra készülhetett. Az RTL Híradó szerint kész pokolgépet is találtak a rendőrök Karmacson, az apai ház pincéjében.

2001-ben a Csellengők című, eltűnt gyerekekről szóló műsorban tűnt fel az akkor 7 éves fiú és három évvel fiatalabb lánytestvére. A Csellengők producere, Incze Zsuzsa, azt írta könyvében a testvérekről, hogy „ami ezeknek a gyerekeknek jutott az maga a pokol″. Az apa eszerint terrorizálta családját, a pár kapcsolata megromlott és  az anya a nagyszülőkhöz menekült a gyerekeivel. A férfi először akkor rabolta el őket. Ekkor az anya még vissza tudta szerezni a gyerekeket, ám az apa legközelebb Dél-Amerikáig utazott velük. Később Karmacsra vitte őket, de csak azután, hogy már nem tudták tettéért megbüntetni.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt heti ülésének szünetében a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd újságíróknak a napokban azt mondta, teljesen biztos, hogy a rendőrök a Teréz körúti robbantót fogták el, az ügy teljes felgöngyölítése és megoldása célegyenesben van.

Ahogy arról a 24.hu elsőként beszámolt, a fiatalembert október 19-én fogta el a TEK.  Az elfogására szervezett akciót komoly munka előzte meg. A terrorelhárítók konvoját már szerda délelőtt látni lehetett az M1-M7 kivezetőn. Az ügyészség és a rendőrség közös sajtótájékoztatón számolt be másnap az elfogásról. Eszerint a robbantóra terrorelhárítók csaptak le Keszthelyen, egy félreeső úton, a kocsijánál szerda délután 4 körül.  A gyanúsítottról annyit mondtak, hogy magyar állampolgár és nincs nyoma a nyilvántartásban, vagyis büntetlen előéletű és nem budapesti. A bűncselekményt egyedül követte el és félő volt, hogy újabb merényletre készül.

A fiatalember azóta is előzetes letartóztatásban, november végén hosszabbították meg a kényszerintézkedést, egészen február 21-ig.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.