Belföld

Elzárják a nyilvánosságtól a borzalmas hírű Körmendi menekülttábort

Mint a 24.hu szerdán elsőként megírta, a Bicskén felszámolás alatt álló menekülttáborból többek közt Körmendre, embertelen körülmények közé, ideiglenes sátrakba szállítottak több tucat menedékkérőt, ami a fagyos téli hidegben teljesen abszurd. (Mellesleg a bicskei befogadóállomás bezárása Orbán Viktor személyes döntése volt, és több segítő szervezet szerint szakmailag teljesen indokolatlan.) Cikkünk megjelenése óta a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és több más segítő szervezet is tiltakozott a menekültek Körmendre szállítása ellen.

Hideg, kilátástalanság, börtönkoszt

A helyszínen járt forrásunk szerint a deportálás napján a vízellátás is akadozott, és az étkezőkonténer még fel sem volt építve. A sátrak közepére rozsdás vaskályhát állítottak, és beöntöttek melléjük egy-egy kupac fát. A kályha ebben a hidegben csak a közvetlen környezetét képes fűteni. A menekültek szó szerint börtönkosztot kapnak:

a közeli büntetésvégrehajtási intézetből szállítják nekik az ételt.

A Bevándorlási és Állampolgári hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a menedékkérők elhelyezése megfelelő. Jeleztük, hogy szeretnénk erről személyesen is meggyőződni, hogy a nyilvánosságot tájékoztathassuk a valós tényekről, mire a hivatal az alábbi levéllel reagált:

Tájékoztatjuk, hogy az elhelyezettek személyiségi jogaira tekintettel és a nyugalmuk megőrzése érdekében a Hivatal befogadó állomásaira történő belépését nem áll módunkban engedélyezni.

Forrás: Balavány György
Forrás: Balavány György

Mivel a nyilatkozattétel senkinek sem kötelező, természetesen semmilyen személyiségi jogot nem sért egy (közpénzből fenntartott) befogadóállomáson a média jelenléte. Ellenben a média működését szabályozó 2010. évi CIV. törvény 10. § értelmében „mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről”, és  a tájékoztatás feladatát a törvényalkotó a médiára ruházza.

A sajtó kizárása ezért nemcsak etikátlan, de jogtalan is. Ezt jeleztük a hivatal felé, egyelőre várjuk a választ.

“Éppen majd’ meghalunk a hidegtől”

A Saint Edigio közösség egyik önkéntes segítője, Sári Gabriella osztotta meg a következő szöveget: “Segélykiáltást kaptunk a körmendi táborból. Talán a nigériai barátom írta, de van ott még más keresztény is, pl két kubai katolikus. Magyarul: Jézus Krisztus Urunk nevében jövünk most Önökhöz, aki meghalt a bűneinkért, kérjük, hallgassátok meg a könyörgésünket. Migránsok vagyunk Magyarországon, és a magyar kormány azzal akar büntetni minket, hogy a kényelmes táborból, ahol eddig voltunk, átvisz minket egy sátorba a tél közepén. Most, ahogy írok nektek, éppen majd’ meghalunk a hidegtől. Mindezt úgy, hogy a mi kontinensünkön, Afrikában tél nem létezik. Kérlek, gyertek ide és mentsetek meg, mielőtt itt halunk meg. Nagyon örülnénk, ha alázatos kérésünk meghallgatásra találna. Köszönjük, és az Úr áldjon meg titeket és jutalmazzon meg százszorosan, ámen. Barátsággal, migránsok a körmendi táborból”

Balavány György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik