Belföld

Lepofozta a Jobbikot a Századvég

Ezer főt megkérdezett a Századvég, ők meg jól arra jutottak, jobban teljesít a kormány, mint négy éve.

A kormányközeli Századvég Alapítvány is felmérte a pártpreferenciáikat, és meglepő módon (nem is) stabil Fideszt és gyengülő Jobbikot mértek. A teljes népesség körében december elején 32 százalékon állt a kormánypárt, majd jön sorban a 11 százalékos Jobbik, a 10 százalékos MSZP, a 4 százalékos LMP, a 4 százalékos DK és az 1 százalékos Együtt. Az összes többi párt 3 százalékot kapna most

a bizonytalanok aránya pedig 35 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók körében 47 százalékon áll az uralkodó párt, a Fidesz. A Jobbik 19 százalékra gyengült, az MSZP 16 százalékon áll. A parlamentbe eszerint a 6-6 százalékos DK és LMP jutna még be. Az Együttet itt 2 százalék, a többi pártot 4 százalék támogatná. Érdekesség, hogy a Századvég szerint népszerűbb most a Fidesz, mint négy évvel ezelőtt, a ciklus ugyanezen időszakában, másfél évvel a választások előtt.

(Ezer embert kérdeztek meg kérdőívvel 2016. december 2-6. között, véletlenszerűen kiválasztva őket.)

Legutóbb amúgy a Republikon Intézet vizsgálta a közhangulatot, szerdai elemzésük szerint az emberek többsége már kormányváltást akar. Mondjuk ennek csekély a realitása amiatt, hogy az ellenzék szét van aprózódva: míg 47 százalék látna ismét Fidesz-kormányt jövőre, addig 28 százalék a balliberális pártok, 20 százalék pedig a Jobbik kezébe adná a kormányzást. Ami még érdekes, hogy a Fidesz támogatottsága csökkent, a Jobbiké nőtt náluk, tehát a szöges ellentétét szűrték le a Századvég elemzésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik