Belföld

A téli hidegben sátrakba költöztetik a menekülteket Körmenden

Nagy iramban zajlik a bicskei befogadóállomás felszámolása, a menedékkérők szemtanúk szerint embertelen körülmények közé kerülnek.

Megkezdődött a bicskei menekülttábor felszámolása, a menedékkérőket mától a körmendi ideiglenes sátortáborba szállítják – értesült a  24.hu a Sant Egidio karitatív szervezet önkéntesétől. Sári Gabriella ezt írta:

Rémálom, ami történt! Ma reggel a rendőrök elvittek 20 embert, akiknek egy órával korábban szóltak, hogy pakoljanak. A sátrakban áll a víz, nincs rendes fűtés, egyáltalán semmi nincs ott. Azt sem tudják, hol vannak, és hogy fognak aludni a hidegben.

Arra a kérdésünkre, hogy hová viszik a menekülteket, a bicskei befogadóállomás vezetője nem volt hajlandó válaszolni. Egy másik segítő szervezet munkatársa név nélkül azt nyilatkozta lapunknak, hogy a jövő héten tervezték meglátogatni a bicskei menekülteket, de szóltak nekik, hogy hozzák előbbre a látogatást, mert könnyen lehet, hogy már nem találnak ott senkit.

körmend
A fotókat menekültek osztották meg Sári Gabriella Facebook-oldalán, aki hozzájárult a közléshez

A körmendi ideiglenes befogadóállomáson már nyáron is rendkívül rosszak voltak a körülmények, ezért megkérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóosztályát, a téli időszakot hol kell eltölteniük a menekülteknek.

A következő kérdéseket tettük fel:

„Helytállók-e az értesüléseink a menekültek Körmendre szállításáról? Amennyiben igen, milyen létszámról van szó, és jellemzően milyen korú menekültekről? Esetleg családokról? Idősekről? A körmendi sátrak a hidegre fordult időjárásban megfelelő életfeltételeket nyújtanak az odaszállított menekülteknek?”

A hivatal válaszát változtatás nélkül közöljük:

„A Bicskei Befogadó Állomás az előzetes tervek szerint 2016. december 31-ével bezár. Az ott elhelyezett menedékkérők a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamely más befogadó intézményeinek egyikébe kerülnek áthelyezésre. A Bicskei Befogadó Állomáson átlagosan napi 60 fő az elhelyezettek száma.

körmend

A Körmendi Ideiglenes Befogadó Állomáson a menedékkérők téli elhelyezését a Hivatal fűthető sátrakkal biztosítja, melyeket belülről kibélelték és a sátrak közepére egy-egy fa tüzelésű kályhát telepítettek. A meleg étel biztosítása mellett hálózsákot és takarót is kapnak az ott elhelyezettek.”

Bár a hivatal október óta nem engedi be a sajtót a körmendi tábor területére, jeleztük, hogy szeretnénk a helyszínen meggyőződni a körülményekről. Egyelőre várjuk a választ.

(Balavány György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik