ujjlenyomat (ujjlenyomat)
Belföld

Lázár sok újat megtudhat ujjáról

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 12. 07. 13:42

Fodortól a fodorszálakig, avagy a nyomtalan ujjnyomok.

Mint korában megírtuk, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az FBI által évtizedek óta körözött Ghaith Pharaon ügye kapcsán jelentette be, hogy neki sincs ujjlenyomata. Legutóbb az is kiderült, maga sem tudja, miért.

A Zsaru Magazin most azt írja, hogy az ujjlenyomat betegség, fizikai munka hatására is eltűnhet, a “fodorszálak az azonosíthatatlanságig roncsolódhatnak”, és valóban lehet olyan ember, akinek soha nem is volt. 

A tenyér felőli bőrfodorszál-rajzolat keletkezésére különböző tényezők hatnak. Az embrionális lét kezdeti szakaszában kialakuló bőrlécrendszer fejlődését genetikai adottságok és a magzatot érő környezeti hatások befolyásolják, így egypetéjű ikreknél sem tökéletes az egyezés.

A fodorszálak a verejtékmirigyekből a bőr felszínére törő kivezető nyílások mentén a felhám megemelkedésével keletkeznek – közölte Lontai Márton. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) igazgatóhelyettese, igaz­ságügyi ujjnyomatszakértő szerint a tudomány ismer olyan, nagyon ritka genetikai mutációt, amikor a tenyéren, a kéz belső felületén radikálisan alacsony a verejtékmirigyek száma, így az azonosítás alapját képező összefüggő bőrlécrendszer a magzati korban nem alakul ki.

Mivel a daktiloszkópiai azonosítás alapja a fodorszálas bőrfelület egyedi jellegzetességeinek vizsgálata, ezek hiánya vagy alacsony száma esetén a minta szakértői szempontból értékelhetetlenné válik. Hazánkban a nemzetközileg is elfogadott numerikus sztenderd szerint tíz sajátossági pont kölcsönös megléte és egymáshoz való viszonyulásukban való tökéletes egyezése kell az egyértelmű azonosításhoz.

Az ujjnyomatokat – többek között – büntető-, menekültügyi, idegenrendészeti vagy vízumkiadási eljárásban rögzítik. Az azonosításhoz a levett nyomatokban a lehető legtöbb információnak kell rendelkezésre állnia egy későbbi, akár részleges mintával való összehasonlításhoz. Amennyiben a klasszikus festékezési eljárással levett nyomatok között rossz minőségű mintát találnak a BSZKI daktiloszkópiai nyilvántartásában dolgozók, a nyomatot visszaküldik, újat kérnek. A digitális nyomatmintavételi eszközök szoftverei úgy vannak beállítva, hogy a rossz minőségű mintákat ne fogadják el, a minőségi kontroll egy megadott küszöbérték alatt elutasítja a rögzítést.

Lontai Márton szerint az azonosításra alkalmas minta levételét akadályozhatja a bőr felső felületének öregedéséből, roncsolódásából fakadó sérülés is. A bőr felhámrésze folyamatosan kopik, az irharétegből újratermelődik, ezért a bőrlécrendszer regenerálódása alapvetően függ a sérülés mélységétől. A csak a bőr legfelső rétegét érő sérülésnél a mintavétel csak időszakosan lehetetlenül el.

Az irha mélységében való sérülés azonban maradandó. Az azonosítás alkalmatlanságát egy adott időpontban nem a sérülés mélysége, hanem a kiterjedése dönti el, annak minimum tíz egymáshoz jól viszonyítható egyedi jellegzetességet kell tartalmaznia.

Tipikus mintavételt akadályozó eset az is, amikor a bőrön az öregedéssel egyre több ránc, redő jelenik meg, amelyek megtörik a fodorszálak folyamatosságát. Emellett ilyen a bőrt ért nagyobb területre kiterjedő sérülés (égés) is. A fodorszálakat egyes foglalkozások – például mosónő, kőműves – koptatják. Náluk a tenyér és az ujjak felülete durva, repedezett lesz.

A szándékos roncsolás leggyakrabban az idegenrendészeti és a menekültügyi eljárásban fordul elő, ahol az eljárás szoros határideje miatt nincs lehetőség a mintavétel megismétlésére. Ezt harmadik országbeli állampolgárok sokszor kihasználják, a mintavétel előtt az épület falán, vagy bármely érdes felületen ledörzsölik ujjaikat, tenyerüket. A másik módszerük, hogy pillanatragasztót kennek bőrükre, ez is hetekre ellehetetleníti az eredményes mintavételt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.