Belföld

Az ajándék tízezer forint miatt adóbevallásra kényszerülhetnek a nyugdíjasok

erzsebet-utalvany(960x640)(1).jpg (erzsébet utalvány, )
erzsebet-utalvany(960x640)(1).jpg (erzsébet utalvány, )

Hétfőn megírtuk, hogy eldőlt: a Magyar Posta kézbesíti a tízezer forintos Erzsébet-utalványokat.

A 24.hu-t a Magyar Posta úgy tájékoztatta, hogy

a Magyar Posta Zrt. fogja kézbesíteni a tízezer forintos Erzsébet-utalványokat a nyugdíjasok számára. Zajlanak az egyeztetések, a Magyar Posta mindent megtesz annak érdekében, hogy legkésőbb év végéig mindenki megkapja az utalványokat.

Az Átlátszó azt írja, az Erzsébet-utalványokban való ajándékozás jóval többe kerül egy egyszeri tízezer forintos nyugdíj-kiegészítésnél, hiszen a borítékolással, kézbesítéssel együtt 28 milliárd helyett így 45 milliárd forintból jut el a pénz a nyugdíjasokhoz.

Ezen kívül meg kell említeni, hogy a nyugdíjasok kapcsolattartási adatait a hatóság jelenleg csak az ellátásaikkal kapcsolatos célokra használhatja fel, egy nyugdíjrendszeren kívüli ajándék kézbesítésére nem. Ezért most gyorsan elfogadtatnának egy adatkezelési törvény módosítását, ami a kihirdetés után rögtön hatályba is lép.

A legfontosabb pedig, hogy az állam által adott Erzsébet-utalvány természetbeli juttatásnak számít, ami után (ha nem tartozik bele a privilegizált természetbeli juttatások adómentes körébe) a kedvezményezettnek személyi jövedelemadót kell bevallani és megfizetni.

Vannak ugyan rendelkezések (pl. rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetén) az utalvány adómentességéről, de sem a nyugdíjasokra vonatkozó speciális, sem az állam által kiadott utalványokra vonatkozó kivételt nem ismer a rendszer. Ha pedig nem lesz ilyen kivételi szabály, akkor a nyugdíjasok kénytelenek lesznek

adóbevallást készíteni.

Frissítés

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a nyugdíjasoknak járó Erzsébet utalvány közterheit az állam fizeti meg, és az adóhatósággal szembeni elszámolás is az államot terheli.

Ezért a juttatás miatt nem kell adóbevallást készíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik