Belföld

BKV-s vezetőket hallgatnak ki a Pillangó utcai metróbaleset miatt

Kiszállt a rendőrség keddre virradó éjjel a 2-es metró járműtelepére, egyebek mellett a pályafenntartási szolgálatvezető irodájában is jártak a nyomozók a Pillangó utcai baleset kapcsán. A VS.hu úgy tudja, sorban hallgatják ki a BKV-sokat is.

Ahogy arról beszámoltunk, háromnegyed 7 körül két metrószerelvény ütközött össze a Budapest XIV. Pillangó utcai metrómegálló közelében. A Déli pályaudvar felé vezető oldalon az egyik metró utolérte a másikat, és hátulról “belekoccant”. Mindkét jármű szállított utasokat.

Az Országos Mentőszolgálat korábban arról tájékoztatott, hogy a helyszínre esetkocsival vonultak. Végül kilenc embert vittek el a helyszínről, ők zúzódásokat és végtagsérüléseket szenvedtek.

Metrószerelvények, amelyek összeütköztek a Pillangó utcánál 2016. december 5-én. A balesetben tízen megsérültek. MTI Fotó: Mihádák Zoltán MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: várhatóan kedd reggeltől jár újra teljes vonalon a 2-es metró. Közölte, műszaki hibára utaló jelek egyelőre nincsenek, a fékrendszer minden vizsgán átment, így nem zárják ki az emberi mulasztás lehetőségét sem. A 24.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott:

az egyik legbiztonságosabb közlekedési forma ma Budapesten a metró. Beleértve a 3-ast is.

Közlekedésbiztonsági Szervezet helyszíni szemléjének megállapításai szerint viszont szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása, mert a balesetvizsgálók csúszásnyomokat találtak a vasúti pályán és az ütköző metró kerekein. A vonatok adatrögzítőiből kinyert adatokat várhatóan szerdára értékelik.

A rendőrség hétfő délután közölte: eljárást indítottak a baleset miatt. Az üggyel összefüggésben ismeretlen tettes ellen, vasúti közlekedés veszélyeztetése vétség elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak, vagyis gyanúsított egyelőre nincs.

A 2-es metró már hétfő délután újraindult, bár a szerelvények megnövekedett menetidővel közlekednek, mert az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között sebességkorlátozást vezettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik