Belföld

Holttesten vitatkoznak a parlamentben

Három- vagy ötnapos? Számít? Fidesz kontra szocik. Valaki igazán megmondhatná, hogy hány óra.

Végre eljött a Jobbik órája! – mondhatják ma a gyönge szójátékokért lelkesedő lelki radikálisok.

Végre ütött a Jobbik órája! – felelhetik a ma a gyönge szójátékokért lelkesedő kozmopoliták.

Megmagyarázzuk.

Ahogy három hete írtuk: mint normális törvényhozásokban szokás, két főpártember, a jobbikos Vona Gábor és a fideszes Lázár János alkut kötött.

Mint a kétharmados törvényeknél szokás, a minap ötpárti egyeztetésre került az e-közmű-szabályozásnak (abba most ne menjünk bele, hogy ez micsoda, a lényeg, hogy Brüsszel cseszteti ez ügyben Orbánékat) a kormány által javasolt módosítása. Eleinte úgy tűnt, nem lesz meg a szükséges ellenzéki támogatás, ám a Jobbik néhány technikai korrekciót kért a szövegen, amit a fideszesek elfogadtak. Úgy tudjuk, ezt követően Vona Gábor a parlamenti patkóban odaballagott Lázár Jánoshoz, és jelezte, bizonyos feltételekkel hajlandó megszavazni ezt az e-közműves ízét.

A feltétel pedig az, hogy a Fidesz-KDNP-frakció, eredeti tervével ellentétben, az elektromos cigaretta árusítását ne korlátozza a nemzeti dohányboltokra (ez valamiért nagyon fontos a Jobbiknak), valamint hagyja, hogy a Ház tárgyaljon az óraátállítás eltörléséről (ez is fontos a Jobbiknak).

Ledílelték

Az alkuról egy fideszestől hallottunk, megesküdött rá, aztán pár nappal később a Jobbik frakcióvezetőjét támadtuk be a hírrel, aki viszont úri becsületszavára tagadta a dílt.

Bárhogy is, az óraátállítás ügye ma a Ház elé kerül.

De előbb délután egy és öt óra között túl kell esni a kéthetente szokásos interpellációkon (amit a cinikusok gyűlöletötperceknek ejtenek ki) és társaikon.

Zöldre zöld

A nap első vizuális élménye az ökopárti szónok Szél Bernadettnek a telefontokjával harmonizáló toalettjéhez kötődik, az első ismétléshegyet pedig a szoci Tóth Bertalan hordta össze az “urizáló fideszes elit” kifejezés végtelenítésével – mindkettő napirend előtti felszólalás eredménye.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

December: gumicsontok hava

A tizenkét évvel ezelőtti, a határon túli magyarok  kettős állampolgárságáról (nem) döntő népszavazás kiváló terepet nyújtott a már megszokott hazaárulózásra: e minősítést a balosokon kívül a Jobbik is megkapta kormánypárti oldalról, igaz, Vonáék egy soha véget nem érő körmondat végén a minapi, migráncsellenes alkotmánymódosítás megcsáklyázása miatt érdemelték ki a jelzőt.

Szintén gumicsont, melyet ezúttal a jobbikos Szilágyi György rágcsált meg, hogy Rogán Antal nagyon, nagyon korrupt.

Külügyes öl

Szilágyi szavai szerencsére nem zavarták a Fidesz-frakció felhőtlen szórakozását, s azt sem, hogy reneszánsz kompozícióba rendeződjék az élcsapat élcsapata.

Neményi fotóművész alkotására műelemző órát lehetne építeni, induljunk a biccenő tonzúrától, majd kövessük a szomorú külügyes ölébe hulló kajla törvényhozói tekinteteket; csuda.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Dél-tepsi

A komplett Dél-Pestet ellátó Jahn Ferenc kórházban történt minapi horrorra interpellált a szoci Burány Sándor, aki szerint a minisztert is felelősség terheli amiatt, hogy az intézet egyik mosdójában egy ott több napja fekvő holttestet találtak.

A válaszoló Rétvári államtitkár azt kifogásolta: Burány szerint több napja halott volt az elhunyt, miközben a boncolás még nem mondta ki, mióta feküdt a test a mellékhelyiségben.

Brávót kiáltottunk Rétvárinak.

Burány pedig így felelt neki:

Államtitkár úr, mindegy, hogy három- vagy ötnapos volt a hulla.

Az épületes párbeszédet hökkent látogatók, jobb sorsra érdemes középiskolások és tanáruk hallgatta a karzatról – a kompozíció ezúttal is reneszánsz, ezúttal is Neményi M. műve, címe: A Zöld Nyíl.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Hű vírushordozóm

Csontig nyalás kategóriában kísérelt meg fedett pályás csúcsot dönteni a fideszes Balla György “Miért fáj Brüsszelnek, ha a magyar kormány a multik helyett a családok oldalán áll?” című interpellációjára ágaskodva.

Balla baráti érdeklődésére párttársa, Fónagy János felelt, hangja egy feltehetően felsőlégúti fertőzés szövődményeként többször is elcsuklott, amit Balla viszonválaszában ekképpen reagált le:

Köszönöm, hogy betegen is bejött, és értékes gondolatait megosztotta velünk!

Ugye értik?

Az interpelláció elvileg arra szolgál, hogy ellenzéki képviselők ellenőrizzék révén a kormányt, de most csupán a műsor kedvéért egy kormánypárti ekézte Brüsszelt és a magyar balos ellenzéket, a szintén a műsor részeként fellépő rekedt államtitkár csatlakozott hozzá, és oda futott ki a hacacáré, hogy a rendszerhekkelő Balla térdre borult a vírusgazda előtt.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Képpiramisunkon Balla képviselő tarkójából praktikus retikülfül nő ki; figyelmet érdemel még Selmeczi Gabriella új, Törpikék-kompatibilis szemüvegkerete, valamint a fotón látható összes frizura.

Kerekezel-e? Új kerékpárúton? Igen? Akkor jóravaló magyar vagy

Ballának hamar konkurenciája támadt, méghozzá, amikor Tasó államtitkár válaszolt egy szintén párttárstól származó, a kerékpárutak kígyózását célzó interpellációra, így:

Kívánom, hogy még több egészséges, jóravaló magyar ember tudjon kerekezni az utakon.

Ki a haver?

Alig múlt negyed négy, amikor szinte a semmiből keveredett parázs vita. Azzal a mókással kezdődött, hogy a szoci Harangozó Tamás Bayer Zsoltot és az őt egy éve lovagkeresztre felterjesztő Semjén Zsoltot akarta ütni, csakhogy igyekezetében nem Bayer Zsolt, hanem a balos tudósember, Bayer József nevét vette szájára.

Semjénen azt kérte számon Harangozó, hogy a miniszterelnök-helyettes egy úgymond cigány- és zsidóellenes dolgozatokat jegyző publicistát juttatott állami elismeréshez.

A reagáló Semjén előbb arról szólt, hogy Bayer Zsolt annak idején mellette ült az iskolapadban, s majd a halálos ágyánál is ott lesz, majd olyan barátot kívánt a szocialistáknak, aki “magyarságban és tehetségben megközelíti Bayer Zsoltot”.Csakhogy Harangozó nem kér ilyen barátot, s azon dühöngött, hogy Semjén a “haverját” tüntette ki.

Más se kellett Semjénnek, aki a következőképpen zárta a polémiát:

Ma az önök nemzetárulásának napja van, önöknek a legnagyobb csöndben kellene lenni a hazaárulásuk miatt.

Most pedig két kép, csak úgy!

Minden férfi mögött áll egy erős nő, ő ma a független Szelényi Zsuzsanna, aki szakterülete, az orosz titkosszolgálatok által működtetett magyarországi kamuoldalakról és álhíriparról érdeklődött. Semmi hírértékűt nem tudott meg.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Valamint: nem sokkal öt előtt Hadházy Sándor volt a legmagányosabb fideszes. Ötre megunta, lelépett.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Időközben elkészült Neményi művész úr kora délutáni képének gimnáziumi tankönyvbe illő verziója. Nagyon röhögünk, tartsanak velünk, kézcsók, jó éjt.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik