Belföld

Holttesten vitatkoznak a parlamentben

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2016. 12. 05. 13:13

Három- vagy ötnapos? Számít? Fidesz kontra szocik. Valaki igazán megmondhatná, hogy hány óra.
Korábban a témában:

Végre eljött a Jobbik órája! – mondhatják ma a gyönge szójátékokért lelkesedő lelki radikálisok.

Végre ütött a Jobbik órája! – felelhetik a ma a gyönge szójátékokért lelkesedő kozmopoliták.

Megmagyarázzuk.

Ahogy három hete írtuk: mint normális törvényhozásokban szokás, két főpártember, a jobbikos Vona Gábor és a fideszes Lázár János alkut kötött.

Mint a kétharmados törvényeknél szokás, a minap ötpárti egyeztetésre került az e-közmű-szabályozásnak (abba most ne menjünk bele, hogy ez micsoda, a lényeg, hogy Brüsszel cseszteti ez ügyben Orbánékat) a kormány által javasolt módosítása. Eleinte úgy tűnt, nem lesz meg a szükséges ellenzéki támogatás, ám a Jobbik néhány technikai korrekciót kért a szövegen, amit a fideszesek elfogadtak. Úgy tudjuk, ezt követően Vona Gábor a parlamenti patkóban odaballagott Lázár Jánoshoz, és jelezte, bizonyos feltételekkel hajlandó megszavazni ezt az e-közműves ízét.

A feltétel pedig az, hogy a Fidesz-KDNP-frakció, eredeti tervével ellentétben, az elektromos cigaretta árusítását ne korlátozza a nemzeti dohányboltokra (ez valamiért nagyon fontos a Jobbiknak), valamint hagyja, hogy a Ház tárgyaljon az óraátállítás eltörléséről (ez is fontos a Jobbiknak).

Ledílelték

Az alkuról egy fideszestől hallottunk, megesküdött rá, aztán pár nappal később a Jobbik frakcióvezetőjét támadtuk be a hírrel, aki viszont úri becsületszavára tagadta a dílt.

Bárhogy is, az óraátállítás ügye ma a Ház elé kerül.

De előbb délután egy és öt óra között túl kell esni a kéthetente szokásos interpellációkon (amit a cinikusok gyűlöletötperceknek ejtenek ki) és társaikon.

Zöldre zöld

A nap első vizuális élménye az ökopárti szónok Szél Bernadettnek a telefontokjával harmonizáló toalettjéhez kötődik, az első ismétléshegyet pedig a szoci Tóth Bertalan hordta össze az “urizáló fideszes elit” kifejezés végtelenítésével – mindkettő napirend előtti felszólalás eredménye.

24.hu / Neményi Márton

December: gumicsontok hava

A tizenkét évvel ezelőtti, a határon túli magyarok  kettős állampolgárságáról (nem) döntő népszavazás kiváló terepet nyújtott a már megszokott hazaárulózásra: e minősítést a balosokon kívül a Jobbik is megkapta kormánypárti oldalról, igaz, Vonáék egy soha véget nem érő körmondat végén a minapi, migráncsellenes alkotmánymódosítás megcsáklyázása miatt érdemelték ki a jelzőt.

Szintén gumicsont, melyet ezúttal a jobbikos Szilágyi György rágcsált meg, hogy Rogán Antal nagyon, nagyon korrupt.

Külügyes öl

Szilágyi szavai szerencsére nem zavarták a Fidesz-frakció felhőtlen szórakozását, s azt sem, hogy reneszánsz kompozícióba rendeződjék az élcsapat élcsapata.

Neményi fotóművész alkotására műelemző órát lehetne építeni, induljunk a biccenő tonzúrától, majd kövessük a szomorú külügyes ölébe hulló kajla törvényhozói tekinteteket; csuda.

24.hu / Neményi Márton

Dél-tepsi

A komplett Dél-Pestet ellátó Jahn Ferenc kórházban történt minapi horrorra interpellált a szoci Burány Sándor, aki szerint a minisztert is felelősség terheli amiatt, hogy az intézet egyik mosdójában egy ott több napja fekvő holttestet találtak.

A válaszoló Rétvári államtitkár azt kifogásolta: Burány szerint több napja halott volt az elhunyt, miközben a boncolás még nem mondta ki, mióta feküdt a test a mellékhelyiségben.

Brávót kiáltottunk Rétvárinak.

Burány pedig így felelt neki:

Államtitkár úr, mindegy, hogy három- vagy ötnapos volt a hulla.

Az épületes párbeszédet hökkent látogatók, jobb sorsra érdemes középiskolások és tanáruk hallgatta a karzatról – a kompozíció ezúttal is reneszánsz, ezúttal is Neményi M. műve, címe: A Zöld Nyíl.

24.hu / Neményi Márton

Hű vírushordozóm

Csontig nyalás kategóriában kísérelt meg fedett pályás csúcsot dönteni a fideszes Balla György “Miért fáj Brüsszelnek, ha a magyar kormány a multik helyett a családok oldalán áll?” című interpellációjára ágaskodva.

Balla baráti érdeklődésére párttársa, Fónagy János felelt, hangja egy feltehetően felsőlégúti fertőzés szövődményeként többször is elcsuklott, amit Balla viszonválaszában ekképpen reagált le:

Köszönöm, hogy betegen is bejött, és értékes gondolatait megosztotta velünk!

Ugye értik?

Az interpelláció elvileg arra szolgál, hogy ellenzéki képviselők ellenőrizzék révén a kormányt, de most csupán a műsor kedvéért egy kormánypárti ekézte Brüsszelt és a magyar balos ellenzéket, a szintén a műsor részeként fellépő rekedt államtitkár csatlakozott hozzá, és oda futott ki a hacacáré, hogy a rendszerhekkelő Balla térdre borult a vírusgazda előtt.

24.hu / Neményi Márton

Képpiramisunkon Balla képviselő tarkójából praktikus retikülfül nő ki; figyelmet érdemel még Selmeczi Gabriella új, Törpikék-kompatibilis szemüvegkerete, valamint a fotón látható összes frizura.

Kerekezel-e? Új kerékpárúton? Igen? Akkor jóravaló magyar vagy

Ballának hamar konkurenciája támadt, méghozzá, amikor Tasó államtitkár válaszolt egy szintén párttárstól származó, a kerékpárutak kígyózását célzó interpellációra, így:

Kívánom, hogy még több egészséges, jóravaló magyar ember tudjon kerekezni az utakon.

Ki a haver?

Alig múlt negyed négy, amikor szinte a semmiből keveredett parázs vita. Azzal a mókással kezdődött, hogy a szoci Harangozó Tamás Bayer Zsoltot és az őt egy éve lovagkeresztre felterjesztő Semjén Zsoltot akarta ütni, csakhogy igyekezetében nem Bayer Zsolt, hanem a balos tudósember, Bayer József nevét vette szájára.

Semjénen azt kérte számon Harangozó, hogy a miniszterelnök-helyettes egy úgymond cigány- és zsidóellenes dolgozatokat jegyző publicistát juttatott állami elismeréshez.

A reagáló Semjén előbb arról szólt, hogy Bayer Zsolt annak idején mellette ült az iskolapadban, s majd a halálos ágyánál is ott lesz, majd olyan barátot kívánt a szocialistáknak, aki “magyarságban és tehetségben megközelíti Bayer Zsoltot”.Csakhogy Harangozó nem kér ilyen barátot, s azon dühöngött, hogy Semjén a “haverját” tüntette ki.

Más se kellett Semjénnek, aki a következőképpen zárta a polémiát:

Ma az önök nemzetárulásának napja van, önöknek a legnagyobb csöndben kellene lenni a hazaárulásuk miatt.

Most pedig két kép, csak úgy!

Minden férfi mögött áll egy erős nő, ő ma a független Szelényi Zsuzsanna, aki szakterülete, az orosz titkosszolgálatok által működtetett magyarországi kamuoldalakról és álhíriparról érdeklődött. Semmi hírértékűt nem tudott meg.

24.hu / Neményi Márton

Valamint: nem sokkal öt előtt Hadházy Sándor volt a legmagányosabb fideszes. Ötre megunta, lelépett.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Időközben elkészült Neményi művész úr kora délutáni képének gimnáziumi tankönyvbe illő verziója. Nagyon röhögünk, tartsanak velünk, kézcsók, jó éjt.

24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.