Belföld

Az Europol terrorfigyelmeztetése miatt fokozott óvatosságra int a Külügyminisztérium

Fokozott óvatosságot kér a Külügyminisztérium a külföldre utazóktól.

Mindenkitől, aki az ünnepeket megelőzően, alatt és a jövő év elején külföldre utazik, fokozott óvatosságot kérünk – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető arra kért mindenkit, hogy regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján, és ne csak az országot, hanem a tartózkodási helyül kiválasztott várost is jelölje meg. Kiemelte: a minisztérium, valamint a külképviseletek, a nagykövetségek és a főkonzulátusok is 24 órás ügyeletet tartanak.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma az esetleg terrorakciók miatt óvatosságra intette Európába látogató polgárait, illetve az Europol is figyelmeztetést adott ki, amely szerint

nagy valószínűséggel újabb támadásokat tervez elkövetni Európában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.

Hozzátette, hogy míg korábban ezek a támadások nagyobb mértékben irányultak, vagy irányultak volna rendfenntartó szervek vagy államok képviselői ellen, addig valószínűsíthetően az Iszlám Állam stratégiájában a civilek elleni támadások még inkább hangsúlyossá válnak. Emellett az Iszlám Állam elleni támadások Irak több területén, Moszulban és környékén bosszúra sarkallhatják a terroristákat – mutatott rá Szijjártó Péter.

Egész Európában komoly készültség van

A magyarok körében leginkább népszerű országokkal kapcsolatban a miniszter arról tájékoztatott, hogy Ausztriában – a múlt évi párizsi merényletek óta – az osztrák hatóságok fokozott terrorveszéllyel számolnak, ezért a magyarok által is kedvelt bécsi rathausplatz-i adventi vásáron megerősítették a rendőri jelenlétet.

Az Egyesült Királyságban 2014 óta eggyel a legmagasabb fokozat alatti a terrorkészültség, ugyanakkor a brit hadsereg ötezer – civilnek álcázott – katonája járőrözik London legforgalmasabb bevásárlónegyedeinek utcáin. Szlovákiában emelt szint van érvényben, Olaszországban pedig az Iszlám Államra Szíriában és Irakban mért csapások miatt szintén megnövekedett kockázatra számítanak. Franciaországban továbbra is szükségállapot van érvényben – említett példákat Szijjártó Péter.

Nincs kifogása a szír férfi elleni ítélettel szemben

Kérdésekre válaszolva közölte, hogy a terrorcselekmény miatt 10 évre ítélt szír férfi a Magyarországot megvédő rendőrökkel szemben vezényelt támadást annak érdekében, hogy illegálisan Magyarországra juthasson. Ennek következménye van, és ezt mindenkinek tudnia kell – húzta alá Szijjártó Péter, hozzátéve: az ítélet a bíróság dolga. Magánvéleménye szerint pedig, ha valaki ezt terrorcselekménynek minősíti,

az ellen nekem nincs kifogásom.

Azzal a döntésével kapcsolatban, hogy megtiltotta a magyar diplomatáknak a részvételt a december 1-jei román megemlékezéseken, Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország mindig tiszteletben tartja mások történelmi érzékenységét, és ezt másoktól is megköveteli. Mivel a magyaroknak nincs mit ünnepelniük december 1-jén (1918-ban ezen a napon mondták ki Erdély egyesülését a Román Királysággal), főképp nem a románokkal együtt, ezért helyes az a döntés, hogy a magyar diplomaták ne járjanak fogadásokra ezen a napon, amit a román követségek szerveznek – fogalmazott, hozzátéve, hogy Basescu volt elnök szavai (a bukaresti magyar nagykövet kiutasítását és a budapesti román nagykövet hazahívását javasolja) pedig a nyilatkozót minősítik.

Fontos szavazások zajlanak

Beszélt arról is, hogy egész Európa hosszú távú jövőjét meghatározó szavazások zajlanak vasárnap, hiszen mind az osztrák elnökválasztás, mind az olasz népszavazás hatással lesz az európai politikai és gazdasági fejleményekre. Kiemelte: Magyarország tiszteletben tartja mind az olaszok, mind az osztrákok döntését. Szijjártó Péter elmondta, hogy hétfőn Bécsben, egy multilaterális találkozón külön megbeszélést folytat majd az osztrák külügyminiszterrel.

Az olasz népszavazás kapcsán emlékeztetett arra, hogy Olaszország Magyarországnak ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere, jelentős magyar exportpiac, ezért Magyarországnak egy erős Olaszország az érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik