Belföld

Republikánus képviselő: Orbán megmentette Magyarországot a potenciális pusztítástól

Dennis Ross amerikai republikánus képviselő szerint Donald Trump elnöksége idején erősödni fognak az amerikai-magyar kapcsolatok.

A washingtoni képviselőház magyar gyökerű politikusa az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezete, az Amerikai Magyar Koalíció szokásos Mikulás-napi gálavacsoráján rövid beszédében hangsúlyozta az erős magyar-amerikai kapcsolatok fontosságát. Kijelentette, hogy

nincs jobb partnerünk a kelet-közép-európai térségben, mint Magyarország.

Szólt az Európát sújtó migrációs problémáról, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor kormányfő

olyan vezetői képességekről tett tanúbizonyságot, amilyent régen láttunk.

Azt is hangsúlyozta: az egész világ felfigyelt arra, ahogyan Magyarország a migránsválságot kezelte.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás a migránsválságra, Dennis Ross kifejtette: kulcskérdés a szíriai konfliktus megoldása, addig pedig – tárgyalásokat követően – Törökországban és Jordániában kellene biztonságos átmeneti menekülttáborokat felállítani, hogy a konfliktus lezárása után a menekültek mielőbb hazatérhessenek. A szíriai konfliktus megoldásáig is kezelni kell a válságot, s ez azt jelenti, hogy erős ellenőrzésre – biometrikus ujjlenyomatra, dokumentumokra – van szükség – jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor: mindez nem azt jelenti, hogy az amerikaiakban vagy az európaiakban ne lenne együttérzés.

Dennis Ross szerint mindehhez erős vezető kell, s szerinte erre a legjobb példát Orbán Viktor szolgáltatta, hogy “képes volt ellenőrzése alatt tartani” a migrációt és az Európából érkező kritikák ellenére is cselekedett.

Ő volt az egyetlen, aki helyesen cselekedett, s ezzel valószínűleg megmentette Magyarországot a potenciális pusztítástól

– emelte ki. Dennis Ross szerint a magyar tapasztalatokból az Egyesült Államok is tanulhat.

Az amerikai elnökválasztás után várható magyar-amerikai viszonyt firtató kérdésre a floridai politikus kiemelte, hogy Donald Trump és Orbán Viktor bizonyosan jól együttműködik majd gazdasági és katonai téren.

Donald Trump megválasztásával fényesebb jövő vár az amerikai-magyar viszonyra

– jelentette ki a republikánus képviselő.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik