Belföld

Trump győzelmével „a tusványosi gyorsvonat megérkezett Washingtonba”

Hogyan sikerült Donald Trumpnak megnyernie az amerikai elnökválasztást? A címe alapján ezt ígérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott kerekasztal-beszélgetés. Ott azonban erről rendkívül kevés szó esett, és inkább azt tudtuk meg, hogy az új amerikai elnök milyen nagyon tiszteli Orbán Viktort, a magyar kormány milyen sokat vár a Trump-kormányzattól, valamint azt, hogy a „trumpizmus” Európába jön.

Donald Trump elnökségével újra naggyá fogjuk tenni az amerikai-magyar kapcsolatokat

– jelentette ki J.D. Gordon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen csütörtök este tartott kerekasztal-beszélgetésen. A Pentagon egykori szóvivője, aki kül- és biztonságpolitikai tanácsadóként segítette a republikánus jelölt elnökválasztási kampányát kijelentette, hogy Trump tiszteli Orbán Viktor magyar kormányfőt, akinek tusványosi beszédét, amiben kiállt Trump mellett, az egész kampánystáb olvasta, egészen a felső vezetőkig.

Gordon szerint Orbán „teljesen helyesen” cselekszik, amikor „Magyarországot helyezi az első helyre”, hogy saját országát tartja a legfontosabbnak, és dicsérte „ésszerű megoldását a migránsválságra”. A kampánytanácsadó, aki 2012-ben a republikánus Herman Cain, majd idén először Mike Huckabee elnökválasztási kampányát segítette, hozzátette:

a Trump mellett dolgozó emberek csodálják és tisztelik a magyar kormányfőt.

Szintén a két ország kapcsolatának javulását reméli Trump elnökségétől Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az Antall József Tudásközpont és a Pro Minoritate Alapítvány közreműködésével szervezett beszélgetésen kijelentette: az amerikai külügyminisztérium éveken keresztül kritizálta a magyar demokrácia minőségét, hosszú listákat küldve Magyarországnak arról, min kellene változtatnia, hogy igazi demokrácia legyen. Németh Zsolt kijelentette: nem kellenek ilyen listák, és reményét fejezte ki, hogy a Trump-kormányzat részéről nem lesznek ilyen beavatkozások.

Németh Zsolt elmondta, hogy először sokkolta, amikor az elnökválasztás napján arra ébredt, hogy Donald Trumpot választották meg az új amerikai elnöknek, de utána már azt gondolta, hogy ez milyen jó lehetőségeket jelent.  Majd hozzátette: a hír hallatán az jutott eszébe, hogy Trump megválasztásával

„a tusványosi gyorsvonat megérkezett Washingtonba”.

És ezzel az Egyesült Államok megszabadul a politikai korrektség korlátaitól: a politikailag korrekt beszédtől és a politikailag korrekt megközelítésektől.

A Ludovikán tartott beszélgetésben – amin Gordon és Németh mellett részt vett Elizabeth Wahl amerikai újságírónő, az orosz kormányzat irányítása alatt álló RT hírtelevízió egykori munkatársa is – szóba került az ukrajnai és a szíriai háború is. És az, Trump már elnökként mit tudhat majd elérni a konfliktusok rendezésében.

Fotó: Getty Images/Daniel Acker
Fotó: Getty Images/Daniel Acker

Németh Zsolt kijelentette, hogy az Egyesült Államok külpolitikája is közrejátszott abban, hogy a két konfliktus elfajult. Elmondása szerint kétfajta kritika érheti Washingtont: egyszer amiatt, hogy beavatkozik valamibe, másodszor amiatt, ha nem avatkozik közbe. George W Bush és Barack Obama elnöksége alatt is voltak olyan esetek, amikor beavatkoztak, pedig nem kellett volna, illetve elmulasztották a beavatkozást, amikor szükség lett volna rá – tette hozzá. Németh közölte: azt várja a Trump-kormányzattól, hogy képes lesz jobban dönteni abban, mikor kell és mikor nem kell beavatkozni.

Németh szerint az ukrajnai és a szíriai háború esetében is a Washington és Moszkva közötti megegyezés a megoldás kulcsa, hozzátéve, hogy a két ország közötti rivalizálás káros hatású. Gordon ezzel kapcsolatban kijelentette: szerinte Trump képes lesz jobb munkakapcsolatot kialakítania Vlagyimir Putyinnal.

A megválasztott elnök a kampány alatt sok kritikát kapott amiatt, hogy csodálva beszélt az orosz elnökről. Különösen politikai ellenfelei támadták emiatt, Putyin bábjának nevezve. Ahogy azt Elizabeth Wahl ezzel kapcsolatban megjegyezte, a kampány alatt nem igazán lehetett olyan kijelentéseket hallani Trumptól, amiben veszélyként emlegette Putyint. Gordon erre azt mondta, amikor Trump arról beszélt, hogy Amerikának újra erőssé kell válnia, és el kell érni, hogy újra tiszteljék az Egyesült Államokat, akkor azt Putyinra is értette. Mert Putyin csak az erőből ért.

Németh Zsolt a beszélgetés végén emlékeztetett arra, hogy nemsokára nagyon fontos választásokat tartanak Európában, például Hollandiában, Franciaországban és Németországban. Majd megemlítette:

sokak szerint a trumpizmus Európába jön.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy minden bizonnyal retúrjeggyel, a Washingtonba megérkezett tusványosi gyorsvonaton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik