Kutatókkal tárgyalt környezetvédelmi fejlesztésekről Áder János Budapesten
Belföld

Áder üzent egy erőset Vonának

24.hu
24.hu

2016. 12. 02. 13:45

Áder János köztársasági elnök nem akar döntőbírája lenni a pártok közötti demokratikus vitáknak. Az államfő ezt Vona Gábor Jobbik-elnöknek címzett válaszlevelében közölte, amelyet pénteken juttatott el a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága az MTI-hez.

Az elnök azt írta: a Jobbik elnöke által hivatkozott alkotmányos elv – miszerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét – csak akkor érvényesülhet, ha a mindenkori köztársasági elnök nem avatkozik be olyan vitákba, amelyeket a pártoknak az Országgyűlésben kell lefolytatniuk egymással.

Ellentmondások

Áder János elmondta, hogy némi ellentmondás feszül Vona Gábor alkotmányos hivatkozása és a levelében ezzel egyidejűleg megfogalmazott politikai természetű kezdeményezés között.

Azt üzente viszont a pártelnöknek, hogy “alkotmányos kötelezettségeimmel összhangban továbbra sem kívánok döntőbírájává válni a pártok közötti demokratikus vitáknak”.

Arányos felhatalmazás

A Jobbik elnökének kérdéseivel kapcsolatban emlékeztette őt arra, hogy Magyarország demokratikus berendezkedése minden pártnak biztosítja a jogot és lehetőséget, hogy az általa vallott értékek és megoldások képviseletéhez megfelelő társadalmi támogatást gyűjtsön, és azzal arányos felhatalmazást kapjon a parlamentáris cselekvéshez.

Az államszervezet demokratikus működését nem az fenyegeti, ha a pártok felhatalmazásukkal arányos módon részt vesznek a polgárok által rájuk bízott közügyek intézésében, hanem az, ha bárki – különösen a köztársasági elnök – úgy gondolná, ő felette áll az alaptörvényben rögzített szabályoknak.

Közölte Áder.

Jómagam (…) a parlamentáris demokrácia pártján állok, és az alaptörvény rendelkezéseit mindenkor maradéktalanul betartom. Remélem, ugyanezt joggal várhatom el másoktól is

– zárta válaszlevelét Áder János.

Vona Gábor múlt héten fordult levélben Áder Jánoshoz, arra kérve őt, avatkozzon be, vesse latba tekintélyét, a pozíciójából fakadó erőt az alaptörvény-módosítás és a letelepedési kötvények ügyében kialakult patthelyzet megoldása érdekében. A politikus személyes találkozót is kért az elnöktől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.