Belföld

Trump csapata mélyen csodálja Orbánt

A leendő elnök tanácsadója szerint a magyar miniszterelnök a világ egyik legjobb vezetője.

Donald Trump külpolitikai tanácsadója szerint

Orbán Viktor nagyszerű vezető, világszerte az egyik legjobb. Olyan, aki a józan ész talaján áll.

Jeffrey D. Gordon nyugalmazott haditengerészeti tiszt, aki 2009-ig négy éven át volt a Pentagon szóvivője, erről a Mandinernek beszélt, amikor az Antall József Tudásközpont meghívására Magyarországra látogatott.

A tanácsadó az interjúban elmondta: egy barátja azonnal elküldte neki Orbán Viktor Tusnádfürdőn elhangzott szavait, amikor a miniszterelnök első európai vezetőként jelentette ki, hogy Európa számára Donald Trump elnöksége lenne jobb. „Elképesztően jó érzés volt olvasnom azokat a sorokat” – jelentette ki Gordon.

Nyugodtan mondhatom: Mr. Trump csapatában mély csodálat és tisztelet van Orbán Viktor felé

– közölte. Arra a kérdésre, hogy Trump valóban meghívta-e Washingtonba Orbánt, amikor telefonon beszéltek, azt felelte:

Orbán Viktor mondta, úgyhogy nyugodtan készpénznek vehetik.

Gordon kitért arra is, hogy Donald Trump számára fontos a NATO, de elvárja, hogy a tagok többet fizessenek be. A 28 tagországból csak öt teljesíti azt a vállalást, hogy a GDP két százalékát honvédelemre kell költeni – mondta, amit azzal indokolt, hogy miközben Amerika még mindig a világ első számú katonai hatalma, 20 billió dollár adóssága van, az infrastruktúrája pedig romokban. „Egyedül nem fogjuk bírni” – fogalmazott.

Úgy vélte, az EU-nak nem Lampedusára, hanem Líbia partjaira kellene visszaszállítania a menedékkérőket. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor is ezt mondja, így válaszolt:

Tudom, többek között ez az, amiért egyike a kedvenc vezetőimnek. Donald Trump is így van ezzel. Orbán bátor vezető, aki a józan ész talaján áll.

Gordon szerint a világ „fel fog ébredni és rá fog jönni”, hogy Orbánnak és Trumpnak igaza van. Azt is mondta, hogy „új fejezet kezdődik az amerikai-magyar kapcsolatokban”, aminek már nagyon ideje volt. Még egyszer megdicsérte Orbánt, „világszerte az egyik legjobb” vezetőnek nevezte, megismételte, hogy „a józan ész talaján” áll. Azt is mondta: semmi gond nincs azzal, hogy a kormányfő Magyarországot teszi az első helyre; ők pedig Amerikát akarják naggyá tenni, és az amerikai-magyar kapcsolatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik