Belföld

Rogán nem kér kegyelmet

Azt mondta, az ő tárcáját fogják mindig a legjobban bírálni, mert az a feladata, hogy sikerre vezesse Orbán Viktort.

Csütörtökön délelőtt 11 órakor elkezdődött a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal nyílt meghallgatása a parlament igazságügyi bizottsága előtt. Az érkező miniszter azt mondta: a meghallgatás után válaszol majd a sajtó kérdéseire.

Az ellenzék a meghallgatást elsősorban arra szánja, hogy a sajtóban megjelent, kérdéseket felvető ügyeiről kérdezze a minisztert.  A meghallgatás elején némi vita kerekedett abból, hogy miről lehet kérdezni. A bizottságot elnöklő KDNP-s Rubovszky György úgy vélekedett, hogy az ülés Rogán Antal 2015. évi tevékenységéről szól, a jobbikos Staudt Gábor és a szocialista Bárándy Gergely viszont amellett érvelt, hogy eddigi teljes tevékenységét szóba lehessen hozni.

Végül megszavazták, hogy bármiről lehet kérdezni a politikust.

Élő közvetítésünk az ülésről:

A meghallgatás elején Rogán Antal közölte:

az ő tárcáját fogják mindig leginkább bírálni az ellenzéki pártok, mert a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyetlen feladata, hogy újra sikerre vezesse Orbán Viktort.

Bárándy ezzel kapcsolatban megkérdezte tőle, helyénvaló-e, hogy közpénzből a miniszterelnök hatalmának megtartása érdekében tevékenykedik. Rogán válaszul arról értekezett, hogy az emberek elégedettek a kormány intézkedéseivel, a végén pedig a teremben lévő Nagy Imre-idézetet olvasta fel:

Kegyelmet nem kérek.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A jobbikos Apáti István arról kérdezte Rogánt, hogy kicsoda Habony Árpád és milyen szerződéseket kötöttek vele, illetve mennyi pénz folyt be Rogán Antalhoz a letelepedési kötvényekből. Arra is kíváncsi volt, hogy kicsoda Kertész Balázs, miről tárgyalnak vele és mit keresnek nála grúz vezetők. Rogán vagyonáról is kérdezett a jobbikos politikus, akit Rubovszky többször figyelmeztetett, hogy ez vagyonnyilatkozati kérdés, majd az egész ülésre megvonta tőle a szót.

Rogán Antal a meghallgatáson kitért arra, hogy tudomása szerint van olyan jobbikos képviselő, aki nehezen ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon. A szocialista Bárándy Gergely erre visszakérdezett, hogy ezt mégis honnan tudja a miniszter. Staudt pedig később úgy reagált: ha Rogán szerint van jobbikos képviselő, aki nehezen ment át a vizsgálaton, válaszoljon arra is, hogy a bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István fia valóban másodunokatestvére-e Áder János köztársasági elnöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik