Belföld

Orbán szerint az EU-n kívül is van élet, de nem

Nőtt az EU-tagság támogatottsága. Hiába üzent a kormány Brüsszelnek.

 

Az EU-ellenes kampányok dacára nőtt az EU-tagságot támogató magyarok aránya. Ez derül ki a HVG megbízásából készült reprezentatív felmérésből, amit a Medián készített. A magyarok sok mindenben támogatják a kormány propagandacéljait, de a “Brüsszel” elleni meg-megújuló támadások, üzengetések  ellenére némileg növekvő többségben vannak, akik helyeslik az uniós tagságot.

A megkérdezettek négyötöde „nagyon” vagy „inkább” támogatja ezt. Kevesebb mint egyötöd az ellenzők aránya. (Az utóbbival azonos arányban voltak azok, akik az Eurobarometer tavaly őszi felmérésében negatívan viszonyultak az EU-hoz.) Orbán Viktor vélhetően nagyon elbukná azt is, ha népszavazást kezdeményezne arról, hogy Magyarország kilépjen-e az Európai Unióból. A felmérés szerint most 48 százalék mondta, hogy biztosan elmenne szavazni, és egy komolyabb kampány növelhetné a részvételt és a kimenetele sem lenne kérdéses, háromnegyedes többség szavazna a maradás mellett.

A kilépésre 74 százalék mondana nemet, 6 százalék nem tudja vagy nem szavazna és csak 20 százalék szavazna a kilépésre, és elég egységes is a “pozitív uniókép”. Egyetlen érdemi különbség van, éspedig az, hogy a 30 év alattiak az átlagot is meghaladó (89%) arányban elkötelezettek az EU mellett. Erre a párthovatartozás is csak mérsékelten hat, még a leginkább szkeptikus Jobbik-tábor abszolút többsége (57%) is EU-párti, noha az EU-val szembeni idegenkedés szorosan együtt jár az általános idegenellenességgel, ami jól tetten érhető a Medián áprilisi felmérésében. 

Azt egyébként csak minden nyolcadik magyar tartja egyáltalán elképzelhetőnek, hogy Orbán Viktor esetleg kilépni készül az EU-ból. Minden harmadik kizárta ezt, a többség azt vallja, hogy a kormányfő kilépési szándéka „elképzelhető, de nem valószínű”. Még a Fidesz-hívők 44 százalék is “szinte teljesen kizártnak” tartja a szakítást.

“Van élet az Európai Unión kívül is”

„A magyarok 70 százaléka azt pártolja, hogy Magyarország az EU tagja maradjon, tehát Magyarország az unió egyik leginkább EU-párti nemzete.” Ezt néhány napja mondta a magyar kormányfő a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak. Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy az EU-vezetők részéről olyan vádak érik, hogy nem tartja magát az EU értékeihez, kijelentette: a kérdés az, hogy miként definiálhatók az európai értékek.

Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek – például a schengeni előírások – teljesítésének előfeltétele. Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően.

Hozzátette: igaz az is, hogy Magyarország nem elégedett azzal, ami Brüsszelben zajlik.

Ebben az értelemben kormányom egyfajta ellenzékben van Brüsszelben, de ez reformellenzékiség, nem pedig romboló ellenzékiség.

 

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva a miniszterelnök kijelentette: a britek számos kérdésben stratégiai partnerek voltak az EU-n belül, így most az unió gyengébb, mint eddig. Magyarország ezt szomorúnak tartja,

de én úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is, és ha egy szuverén nemzet van annyira bátor, hogy meghozza ezt a döntést, akkor mi sok szerencsét kívánunk neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik