Belföld

Komoly az orosz titkosszolgálati aktivitás Magyarországon

Idegen titkosszolgálatok, köztük az orosz hírszerzés magyarországi tevékenységéről is tájékozódott csütörtöki zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Magyarországon sokrétű titkosszolgálati tevékenység zajlik, de ezek jelentős része területileg érintik az országot, nem célországként

– jelentette ki Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülés után.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülésen elhangzottakról – azok titkos minősítése miatt – csak röviden nyilatkozott, az orosz hírszerzéssel kapcsolatos kérdésre sem kívánt reagálni.

A testület jobbikos tagja Mirkóczki Ádám és az LMP-s Szél Bernadett viszont egyaránt elmondta, az orosz hírszerzésről részletes tájékoztatást kaptak a zárt ülésen.

Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott, Magyarországon nem csökkent az orosz titkosszolgálati érdeklődés, de a magyar elhárítás e tekintetben is megfelelően végzi a munkáját.

Az LMP-s Szél Bernadett azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon komoly probléma az orosz hírszerzés és befolyásszerzés.

Azt mondta, egyáltalán nem tartja véletlennek, hogy az orosz hírszerzés kiemelt szerepet kapott az ülésen. Szél Bernadett a magyar kormány energiapolitikáját elhibázottnak, Paks 2-őt az ország jövője ellen való beruházásnak nevezte. Az LMP-s képviselő szerint az orosz elköteleződés további erősítése helyett az ország szuverenitását és függetlenségét kellene megőrizni.

A testület ülésén napirend volt az ország tavalyi haditechnikai tevékenysége is.

A testület csütörtöki zárt ülésének kiemelt napirendi pontja volt a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) szokásos féléves beszámolója. A bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői egybehangzóan azt mondták, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter és Kovács József, a KNBSZ főigazgatójának részletes beszámolójával, mind a KNBSZ munkáját illetően is elégedettek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik