Belföld

Ha jó voltál egész évben, most nagyon örülhetsz: megérkezett Magyarországra a Mikulás!

Hei lapset! – üdvözölte a gyerekeket Joulupukki, a finn Mikulás, amikor kilépett a Finnair Airbus A320-asából.

A Helsinkiből érkező járatot XVIII. kerületi kisiskolások várták a repülőtéren, Joulupukki december 6-ig marad hazánkban, utána a világ más részein teljesíti a gyerekek kívánságait. Magyarországi látogatása alatt több vidéki városba és fővárosi helyszínekre is ellátogat, így hozva el a karácsony üzenetét kicsiknek és nagyoknak.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Az egyetlen igazi finn Mikulás már a 15. éve érkezik Magyarországra. Joulupukki – ahogy a finn gyerekek hívják őt, – idén is a messzi lappföldi városból, az északi sarkkörön fekvő Rovaniemiből érkezett hozzánk, Budapestre pedig a Finnair járata hozta el. A nagyszakállú Mikulást a repülőtéren Petri Tuomi-Nikula, budapesti finn nagykövet, számos tévékamera és újságíró valamint a repülőtérnek otthont adó XVIII. kerületből érkező kisiskolások fogadták. Joulupukki elmondta, hogy

az otthonában, Rovaniemiben most hasonló hideg van, mint nálunk, igaz, ott már vastag hótakaró is borítja a tájat.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Te is találkozhatsz Joulupukkival!

A finn Mikulás magyarországi látogatását a Finnagora, a budapesti Finn Kulturális Intézet szervezi. A következő napokban számos magyarországi helyszínen találkozik gyerekekkel, vidéken és a fővárosban egyaránt. A pontos program a Finnagora weboldalán, a www.finnagora.hu címen érhető el. Idén legutoljára december 6-án lehet vele találkozni, ezután visszautazik a messzi Északra – szintén a Finnair légitársaság járatával.

A finn Mikulás, azaz Joulupukki, vagyis Santa Klaus, illetve Télapó Finnország sarkköri vidékén, a messzi Északon, Rovaniemi városa mellett, hatalmas rönkfaházban lakik egy fenyőerdő közepén. Olyan óriási levélforgalmat bonyolít a világ valamennyi országának gyermekeivel, hogy a finn posta külön postahivatalt nyitott Joulupukkinak, mert már nem győzték a borítékok továbbítását. Régen a finn Mikulás rénszarvasok húzta szánnal közlekedett, manapság azonban a Finnair Airbus A 320-as gépe is megteszi, ezzel gyorsabban tudja eljuttatni az ajándékokat a gyermekeknek és az utazómagasságon is kevésbé huzatos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik