Belföld

Csodabogárként néztek rájuk, ma övék Budapest legjobb kávézója

Világsztárok fogtak össze a fogyatékkal élők munkájának megsegítéséért.

Törőcsik Mari és Kárász Róbert, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány alapítói 2012-ben határozták el, hogy létrehoznak egy kávézót, ahol fogyatékossággal élők dolgozhatnak. Ezt a célt aztán jócskán túlteljesítették.

Az Premier Kultcafé egyszerre pékség, kávézó, mozi, koncertterem és klubhelyiség 630 négyzetméteren. Akadálymentesített nagytermükben színpadra állhatnak a kerekesszékesek, mozgáskorlátozottak is, így egyszerre szórakozhatnak és szórakoztathatnak épek és sérültek.

A jövőben szeretnék kiépíteni a Premier Kultcafé franchise-hálózatát illetve hosszabb időre előteremteni az itt dolgozók munkabérét, ezért ismét megrendezték a Jótékonysági Maci Aukciót, immáron hatodik alkalommal.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az eseményen húsz köztiszteletben álló személy, sportolók, rendezők, színészek ajánlották fel plüssfiguráikat és más különleges tárgyukat. A befolyt összeggel a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kávézót támogatják. A cél 15 millió forint volt – végül 18 millió forint gyűlt össze.

Az egyik felajánló, Klein Dávid maci helyett egy párduccal érkezett, ami nagyon közel áll a szívéhez, pedig nem szokott tárgyakhoz kötődni. A plüssfigura huszonéves kora óta társa jóban-rosszban. Egy videótékában találkoztak, valaki az üzletben felejtette a szőrmókot. A hegymászó minden nap visszatért, hogy megkérdezze, ott van-e még a játék, végül aztán azt mondták, vigye haza. Ezért a visszatérést jelképezi számára a párduc. Mégis nyugodt szívvel vált meg tőle.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az utóbbi időben felismertem, milyen kiváltságos helyzetben vagyok: van kezem-lábam, nyelveket tanulhattam, az útlevelemmel a világ bármely pontjára eljuthatok. Rájöttem, mennyi embernek nem adatik ez meg. Más nem azért fázik, mert elment a Himalájára, hanem mert nincs fedél a feje felett. A hegymászás egy önző dolog, ezért szerettem volna, ha az életemnek van egy másik fontos része is, mások megsegítése.

– mondta Klein Dávid, kiemelve, hogy azért küzd, hogy a társadalom vegye észre, nem vagyunk egyformák és igen különbözőek a lehetőségeink.

Idén először két világsztár, Harrison Ford és Ryan Gosling is csatlakozott a kezdeményezéshez, még ha az árverésre nem is  látogattak el. A Ford által felajánlott medve rekordösszegért, kereken 4 millió forintért lelt új gazdára Szabó László személyében, aki feleségét, Csézyt fogja meglepni vele mikulásra. Az aláírással ellátott koala ezzel Kertész Imre felajánlását előzte meg, amit két éve 3,7 millióért vásároltak meg.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Nagy sikert aratott Benedek Tibor macija és a vízilabda-válogatott dedikált labdája, Fluor Tomi baseballsapkája és Erőss Zsolt hegymászó kabátja is, Ryan Gosling medvéje viszont meglepő módon alulteljesített, és csupán 1 millió forintot ajánlottak érte.

Nem kell szégyellni, ha valaki nem tud sokat adni. Dobják össze a pénzt, és egyik héten egyiküknél, másik héten másikuknál lesz a mackó

– biztatta a licitálókat Törőcsik Mari.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Az aukción olyan hírességek licitáltak egymásra, mint Andy Vajna, Vajna Tímea, Schmuck Andor, Dr. Krasznai István, Csipak Péter és Bódizs Veronika szépségkirálynő. Vajnának nemcsak a két amerikai színész felajánlása köszönhető: évek óta támogatja az alapítványt.

Nagyon jó dolognak tartom, hogy Kárász Róbert ilyen sokat tesz a fogyatékossággal élőkért. Fontos, hogy megsegítsük embertársainkat. A kávézóba ugyan nincs időm eljárni, de az aukcióhoz kérdés nélkül csatlakoztam és több más szervezetet is szívesen támogatok.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A kávézóban jelenleg nyolc megváltozott munkaképességű ember dolgozik. Van köztük autista, Down-szindrómás, hallássérült, értelmi fogyatékos és mozgáskorlátozott is, őket a Salva Vita Alapítvány választotta ki. A Fogadj Örökbe Egy Macit elnöke, Kárász Róbert csupán egy hónappal a nyitás előtt találkozott velük, de hamar megtalálták a közös hangot.

„Mintha ötezer éve ismertük volna egymást. Kitűnő viszonyban vagyok velük. Bár a főnöküknek tekintenek, a kapcsolatunk mégis baráti. Most érkezett olyan szakaszba az életem, hogy normális emberek közt dolgozhatok.”

Kárász azt vallja: aki az átlagosnál több kapcsolattal rendelkezik, annak kötelessége felkarolnia a rászorulókat és kiállnia mások jogaiért. Neki negyvenéves korában érkezett el az életében ez a fordulópont.

Rengeteget kell még tanulnia az országnak, és sok döntéshozó gondolkodásán lenne mit változtatni. De már mindenki elindult az úton, s bár még a harmadát se tettük meg, a cél már jól látható.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Itthon a megváltozott munkaképességűek csak kis százalékát foglalkoztatják, míg például a németeknél a világ legtermészetesebb dolga, ha egy Down-szindrómás szolgálja ki őket egy cukrászdában. A kávézó dolgozói azonban már látják a pozitív változást. A cukrász végzettségű, hallássérült István úgy fogalmazott:

56 éves vagyok. Rengeteget változott a világ fiatalabb korom óra. Akkoriban még nem voltak fogyatékossággal élőket segítő szervezetek, azóta viszont egyre több megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak.

A nyolc dolgozó rehabilitációs tanácsadója és mentora, Béni Csaba is hasonlóról számolt be. Ő huszonnyolc éve ül kerekesszékben. Kezdetben csodabogárként tekintettek rá, ám ő mindig széles mosollyal köszönt az emberekre, így egy idő után azok nem néztek rá többé elkerekedett szemekkel. Az 1998-ban elfogadott fogyatékossági törvény is sokat segített helyzetükön: civilszervezetek jöttek létre, a média egyre többet foglalkozik sérültekkel, Budapesten pedig a járművek zömét akadálymentesítették, azonban még van hová fejlődni, az új típusú középületeknél például nem ügyeltek erre. Csaba ezért az alapítvánnyal az iskolákat járja, hogy a leendő építészekkel beszélgessen az égető problémáról.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

„Megtiszteltetés, hogy a fiatalok mentora lehetek. Öröm velük dolgozni, mert remek partnerek. Figyelmesek, szolgálatkészek, és szó nélkül végrehajtják a feladatokat, amiket kapnak.”

Ahogy a Down-szindrómás főpincér, Gyurci mondja: a legjobb kezekben vannak náluk a vendégek, a kávézó dolgozói mind talpraesett, szorgalmas emberek. Gyurci parkgondozói és masszőri végzettséggel rendelkezik, a szintén Down-szindrómás Orsi korábban adatrögzítőként dolgozott, a középsúlyos értelmi fogyatékos István terápiás munkásként, Petya pedig árufeltöltőként egy szupermarketben. A mozgáskorlátozott fiúnak rosszul esett, hogy egy nap után elbocsátották, arra hivatkozva, hogy nagyon féltik, pedig ott is jól végezte munkáját. A fiatalok a Premier Kultcaféban viszont megtalálták azt a helyet, ahová élmény bejárni és ahol megbecsülik őket. Petya ragyogó arca többet mond minden szónál.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Fekete Fanni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik