Belföld

Volt padtársa terjesztette fel Bayert lovagkeresztre

Korábban igen nagy vihart kavart, amikor Bayer Zsolt augusztusban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. A publicista kitüntetése miatt több mint százan adták vissza állami elismerésüket. Az már korábban kiderült, miért kapta a lovagkeresztet, azt is lehetett tudni, hogy azt “A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány” elnökhelyettese indítványozta, amit miatt az elnök lemondott. Az új fejlemény, hogy végül Semjén Zsolt javasolta a kitüntetést, amit Lázár János adott át.

A GULAG rabtelepein fogvatartottakkal való érzelmi azonosulásért, az erdélyi magyarság életének hiteles bemutatásáért. Javaslattevő miniszter: Semjén Zsolt

Többek között ez szerepel abban a hivatalos papírban, amit Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától, miután közérdekű adatkérést küldött nekik Bayer Zsolt állami kitüntetésével kapcsolatban – írja a 444.hu. 

Bayer Zsolt korábban lapunknak azt mondta a miniszterről. 

A Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba jártam, úgy ültünk a hátsó padban, hogy Semjén Zsolt, Bayer Zsolt és az azóta leginkább Ross doktor magyar hangjaként ismert Szabó Sipos Barnabás. Érdekes hely volt az az intézmény, odajártak az egykori Horthy-középosztály roncsának ivadékai, ezek voltunk mi, meg a Kádár-középosztály ivadékai. Suli után rendre Semjénékhez mentünk fel, a Keleti Károly utcában laktak, fantasztikus méretű, csodálatos, polgári lakásban; az édesapja körzeti orvos volt a második kerületben, mindig akadt otthon vaddisznókolbász, szarvas szalámi, és Zsoltnak egy héttel a megjelenés után megvoltak Jugoton kiadásban a Pink Floydok és a Deep Purple-ok. Amúgy ricsés csávók voltunk, ő is, én is. Micsoda fényképeket őrzünk egymásról! Én harmadikban sajnos buktam oroszból, nem ellenállásból, hanem mert utáltam, és el se mentem a pótvizsgára. Amúgy összesen nyolcan buktunk, legjobb barátok. Kivéve Zsoltot, aki osztálytársnőnkkel, Menus Gabival járt, aki viszont jól tanult, így szegény Semjén két malomkő közt őrlődött. Bukott volna velünk szívesen, de hát a szerelem… Csak megjegyzem, Gabi Zsolt felesége ma is, és a gyermekei anyja. Úgyhogy jól döntött. Szóval Semjén ment negyedikbe. Szeptemberben ismét irány a Semjén-lakás, és azt láttuk, hogy a szobája kiürítve, a fal hófehérre meszelve, a teljes berendezés egy íróasztal, egy ágy, fölötte feszület. A következő évben Zsolt a teológiára ment. 1981 volt akkor, hogy értsük a döntés súlyát ebben is. Én meg azóta kérdezgetem tőle, mi történt vele azon a nyáron.

Mi?

Mindig azt válaszolja hamiskás félmosollyal, hogy ha majd eljön az ideje, elmondja.

Tehát?

Tehát nekem senki ne álszentezze Semjént! A hit nála nem manír.”

Harangozó Tamás augusztus óta Bayer kitüntetése miatt 13 levelet váltott különböző minisztériumok vezetőivel, végül ezért küldött közérdekű adatkérést Rogán Antal minisztériumának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik