Belföld

Tíz év fegyházat kapott a Röszkénél megafonozó menekült

A Szegedi Törvényszék szerdán kihirdette az ítéletet a röszkei terrorizmusperben, Ahmed H., a tavaly szeptemberi 16-i kődobálós-vízágyús-könnygázas balhé után egyedüliként terrorcselekmény elkövetésével is megvádolt szír férfi ügyében, írja az Index. 

Ahmed H.-t mindkét vádpontban bűnösnek találták:

tíz év fegyházat kapott, és véglegesen kitiltották Magyarország területéről.

A lap szerint a férfi az ítélet hallatán zokogásban tört ki, egy őr adott neki zsebkendőt.

A terrorcselekmény az ő esetében a vád szerint abból állt, hogy erőszakkal próbálta a rendőrséget kényszeríteni arra, hogy engedje be Magyarországra a szerb oldalon feltorlódott tömeget. A 40 éves férfit azzal vádolták, hogy megafonba beszélt, rázta a kordont, megdobálta a rendőrsorfalat, és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg.

Az Index azt írja, Ahmed H. legálisan is bejöhetett volna Magyarországra, mert a röszkei összecsapás idején, felesége révén már tíz éve Cipruson élt, voltak papírja, szabadon mozoghatott az EU-ban. A családja azonban csak 2015-ben érkezett volna Európába a balkáni útvonalon keresztül. Ahmed H. nekik akart segíteni pénzével, nyelvtudásával, ezért csatlakozott hozzájuk az úton. Így került a magyar határ szerb oldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik