Belföld

Gyerekeket vert a fegyverneki iskolába berontó család

Jogerős ítéletet hozott a Szolnoki Járásbíróság annak az asszonynak és három lányának az ügyében, akik tavaly tavasszal, tanítási időben berontottak egy fegyverneki iskola tantermébe, ahol rátámadtak két kislányra a tanárnőt pedig megfenyegették. Mind a négyen felfüggesztettet kaptak.

Ütöttek, rúgtak, hátba és mellkason vágták őket

A nő 2015. május 26-án azért ment be az egyik fegyverneki általános iskolába három felnőttkorú gyermekével, mert kislánya aznap verekedett. A tanteremben, ahol éppen tanítás folyt, mindannyian hangosan és trágár módon kiabáltak, majd a nő megkérdezte a gyermekétől, hogy ki bántott.a Ő két két másik, a történtek idején mindössze 10, illetőleg 11 éves kislányra mutatott. Ekkor az asszony legfiatalabbik lánya az egyik, míg a korban középső lánya a másik diákhoz lépett és bántalmazni kezdték őket.

Egyikük tenyérrel arcon ütötte és háromszor tenyérrel hátba vágta az egyik kislányt, míg másikuk kétszer tenyérrel arcon ütötte, ököllel mellkason vágta, majd lábon rúgta a másik érintett tanulót. Eközben a dühös szülő azt kiabálta, hogy ha még egyszer hozzányúltnak a gyerekéhez, meghalnak. Ekkor harmadik lánya mellette állt.

“Majd a tanár is kap”

Az órát tartó pedagógus többször rájuk szólt, és amikor a lányok ütni kezdték a diákjait, próbálta feltartóztatni őket, hiába. Az asszony középső – egyben legagresszívabb gyermeke – megragadta a karjánál fogva a tanárnőt, amikor megpróbálta kitessékelni a teremből. Mindemellett azt mondta: majd a tanár is kap.

A pedagógus ekkor telefonon értesítette a rendőrséget, ezt hallva a család elhagyta a helyiséget. A folyosón azonban összetalálkoztak egy másik tanárral, aki éppen jelen volt az ominózus verekedésnél. Őt – mivel szerintük nem kezelte jól a helyzetet – azzal fenyegették, hogy megölik, illetve, hogy kiirtják a családját.

„A vádlottak azzal, hogy kettőnél többen tanítási időben egy általános iskolában egy osztálynyi gyermek előtt trágár módon kiabáltak és fenyegetőztek, hogy kettejük két gyermeket az egész osztály szeme láttára bántalmazott, amiben társaik nem hogy nem akadályozták őket, de jelenlétükkel, magatartásukkal erősítették is szándékukat, csoportosan, olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen” – olvasható a Szolnoki Törvényszék tájékoztatásában.

Mindkét kislány megsérült

A verekedők mindkét kislánynak könnyű sérüléseket okoztak. Mivel a sérülések 8 napon belül gyógyulnak, hozzátartozók magánindítvánnyal éltek és kérték a vádlottak felelősségre vonását.

Az eljáró bíróság a gyermekeket a bántalmazás szempontjából védekezésre képtelen személynek tekintette. Az órát tartó pedagógus nem sérült meg, azonban a hatályos jogszabályok szerint a pedagógus közfeladatot ellátó személynek minősül. A vádlott, aki az órát tartó tanárnő kezét megragadta és őt bántalmazással fenyegette, ezért közfeladatot ellátó személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozott.

A bíróság mindezek fényében az anyát és legidősebb lányát csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében, mint bűnsegédeket mondta ki bűnösnek és mindkettejüket 1 év 2 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az asszony legfiatalabb felnőttkorú lányát társtettesként csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, míg korban középső lányát közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, társtettesként csoportosan elkövetett garázdaság bűntette és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik