Belföld

Elvették a civilektől az AIDS-megelőzésre fordítható pénzt

A 15 millió forintot inkább egy állami háttérszervezetnek adták, de félő, hogy nem jut belőle a prevenció szempontjából fontos óvszerosztásra.

Elvette a kormány a civil szervezetektől azt a 15 millió forintot, amelyet évek óta megkaptak HIV-prevenciós célokra – írja az Index. Az összeg a 2016-os költségvetésben is szerepelt, de október végén az Emberi Erőforrások Minisztériumának Miniszteri Kabinete úgy döntött, hogy inkább egy állami háttérszervezet, az Országos Epidemológiai Központ irányítása alatt költik el a pénzt. Pedig a 15 milliót a költségvetésben is azzal a címmel tüntették fel, hogy

HIV/AIDS megelőzése civil szervezetekkel.

Mocsanaki László, aki a Civil AIDS Fórum ügyvezetője és egyben a Háttér Társaság vezetője, azt mondta: az országos tiszti főorvos arról tájékoztatta, hogy az epidemológiai központ kész együttműködni a civilekkel, de ennek menetét még nem közölték velük. Attól tartanak, hogy a pénzből már nem tarthatnak ingyenes óvszerosztást, pedig ez a HIV-megelőzés egyik fontos eleme.

A legveszélyeztetettebb csoportokkal foglalkozó civilek, mint a Háttér Társaság vagy a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete gyakorlatilag már kifogyott az óvszerekből, és nem tudják, miből vásárolhatnak utánpótlást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik