Belföld

Vona: Orbán Viktor az elmúlt 26 év legkorruptabb politikusa

„Miért nézik el a fideszesek az orbáni korrupciót?” Erre keresi a választ a Jobbik elnöke.

Az ellenzéki politikus Facebook-oldalán hosszan elemzi, hogyan jutott el – a polgári Magyarország ígéretével – a Fidesz oda, hogy néppárttá vált, Orbán Viktor pedig politikai vezetőből „az égi erők küldötte” lett.

A másik oldalon felsorakozó hatalmas erőkkel szemben csak egy isteni küldött veheti fel a versenyt – gondolhatták a Fidesz szimpatizánsai. A marketingguruk pedig meglátva az ebben rejlő lehetőséget, készre gyártották a „polgári Magyarország” és a „tévedhetetlen és szeplőtelen Orbán Viktor” kommunikációs termékeket.

A modern nyugaton – ahová, ha nem is a béreink, de gondolkodási mintáink alapján mi, magyarok is tartozunk – még az úgymond vallásos embereknek is szüksége van „istenpótlékokra” – írja Vona Gábor, aki szerint ezt a szerepet a politika is betöltheti, és a Fidesz

a magyar Messiás megszületésének örömhírével meg is adta ezt a metapolitikai keretet. A megszólított állampolgár pedig ettől a pillanattól kezdve már nem szavazó vagy szimpatizáns volt, hanem hívő. Nem véleménye volt, hanem hite. Nem érvekkel rendelkezett, hanem dogmákkal. Nem értelemmel fordult a magyar közélethez, hanem érzelemmel. Nem másik értékrenddel küzdött, hanem a nemzet ellenségeivel. Nem gyűléseket tartott, hanem liturgiát. Nem a választási győzelem volt a tét, hanem a nemzet üdvözülése.

Korábban itt írtunk arról, hogy új vallás született, az orbánizmus, Vona pedig most szintén arra jut, hogy a kormányfő – szavazóinak – minimum főpap. A Jobbik elnöke ezzel magyarázza a „viktoriánus” nyugdíjasok felháborodását, amikor valaki „csúnyán” beszél róla vagy korruptnak nevezi.

Ez az ő szemükben istenkáromlás, és mint ilyen természetesen igaztalan vád. „Orbán Viktor nem lehet korrupt. Hogy miért? Mert az lehetetlen. Azért.” Hitünk pillérei nem omolhatnak össze, mert akkor mi is összeomlunk. Olyan ez nekik, mintha egy kereszténynek azt mondanánk, hogy Jézus nem támadt fel, a muszlimnak, hogy Mohamed nem járt sem Mekkában, sem Medinában, a buddhistának pedig, hogy Buddha nem világosodott meg. Ez káromlás, gyalázat, elégtételt kíván.

Az igen hosszas bevezető után Vona Gábor ugyanakkor bejelenti, hogy szerinte

Orbán Viktor korrupt. Az elmúlt huszonhat év legkorruptabb politikusa. Vállalva, hogy a Fidesz gyülekezetében ezzel a kijelentésemmel megbotránkoztatom a híveket, de sajnos ez az igazság. A baloldal is korrupt volt, nagyon, de igazán tökéletesen működő, állami gépezetté ő tette a lopást.

A Jobbik elnöke azt érti, hogy a fideszes hívők ezt nem akarják látni, számára az kérdés, hogy a kormányfő közelében, a fideszes vezetők miért nézik el az orbáni korrupciót. Néhányra ugyanis hathat szintén a vallásos hevület, de kell lennie racionális magyarázatának is.

“Orbán Viktor trónra jutott”

Biztos van olyan, aki maga is a lop, a közös bűn pedig összeköti a csapatot, mint egy maffiát, de Vona szerint ez is kevés racionális és morális magyarázatként.

És itt jön a lényeg. Itt érthetjük meg Lánczi Andrást, a főideológust, aki arról beszélt, hogy amit korrupciónak mondanak, az a Fidesz kormányzásának lényege.

Orbán Viktor új elitet épít, mert meggyőződése, hogy a múlt hibáit az alkalmas elit hiánya okozta, és az ő dolga annak megteremtése. A Jobbik elnöke középkori példákat hoz arra, hogyan nőtte ki magát – generációkon át – egy király mellett a gazdasági, államigazgatási, szellemi elit.

Orbán Viktor trónra jutott, és most épp az új elit első generációját segíti megerősödni. Hogy alkalmatlanok, hogy arrogánsak, hogy műveletlenek és hogy elképesztően korruptak, beleértve magát a „királyt” is? Igen, de ez természetes. Orbán szerint az első generáció mindig ilyen, de első generáció nélkül nincs második, második nélkül nincs harmadik és így tovább. Vagyis egyszerűen el kell fogadni, hogy az új elit létrehozása nem egy romantikus lányregény.

Vona szerint az orbáni magyarázat a Fidesz belső köreinek az, hogy most az első generációs strómanok arcátlan lopása olyan szükséges rossz, amin át kell esni, hogy majd a kiművelt unokák vállaikra vehessék az ország irányításának felelősségét.

Bármilyen abszurd, de morális érvelés. Azt üzeni az udvarnokoknak: tudom, hogy mocskos dolgokat csinálunk, tudom, hogy a mindennapi erkölcs próbáját nem állná ki ez az egész, de mi itt történelmet írunk, és a történelmi morál másképp működik, gondoljatok csak Machiavellire. Vérrel, vassal és kegyetlenül kell megszereznünk mindent, hogy aztán erre felépíthessük a békés, erkölcsös és kulturált jövőt.

Vona szerint azonban Orbán Viktor téved, és csak aljas politikájához gyárt, gyártat ideológiát, hiszen nincs rá garancia, hogy a mocskos első generációt egy tisztább követi. Ő valószínűbbnek tartja, következő nemzedékek is ezen mintákat követi.

Az Orbán által épített új feudalizmus nem egy új Árpád-kornak ágyaz meg, hanem kiskirályok anarchiáját készíti elő.

Vona ezt ámokfutásnak tartja, amit meg kell állítani, el kell venni Orbán Viktor tulajdonából az országot és visszaadni az embereknek, szerinte valójában ez az első generáció feladata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik