Belföld

Pofára esett az NVB, mint a zsíroskenyér

Minden követ megmozgatott a Nemzeti Választási Bizottság, hogy elmeszelje a kétfarkúak népszavazási appját. Még a rendőrség is elutasította őket.

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

A párt “Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációja az október 2-i népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének szavazásnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat.

Az NVB azután döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel a választások tisztaságának az alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot.

A BRFK előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentésben, majd a feljelentés-kiegészítés meghosszabbított határidejének lejárta után elutasította a feljelentést.

Az MTI megkeresésére a rendőrség közölte: a feljelentést azért utasították el, mert a cselekmény nem volt bűncselekmény.

Az NVB jogsértést megállapító határozatai egyébként a Kúria elé kerültek, a bíróság pedig megállapította, hogy bár az applikáció megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, nem sérti a szavazás titkosságát. A Kúria szerint az app használatával nem sérül a választások titkosságának alapelve, mert nem adott lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet a szavazatot a leadó személyhez kötni.

A Kúria szerint – szemben az NVB érvelésével – önmagában nem sérti a választás, a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképet készít. Azonban mivel a szavazólap arra szolgál, hogy a feltett kérdésben a választó véleményt nyilvánítson, a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik