Belföld

Pofára esett az NVB, mint a zsíroskenyér

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 14:19

Minden követ megmozgatott a Nemzeti Választási Bizottság, hogy elmeszelje a kétfarkúak népszavazási appját. Még a rendőrség is elutasította őket.
Korábban a témában:

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

A párt “Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációja az október 2-i népszavazáson a szavazólapok, a szavazatok fényképének szavazásnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat.

Az NVB azután döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul, hogy a testület több határozatában is azt állapította meg, az applikáció megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel a választások tisztaságának az alaptörvénybe foglalt alapelvét. Az NVB 832 ezer forintos bírsággal is sújtotta a pártot.

A BRFK előbb feljelentés-kiegészítést rendelt el a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentésben, majd a feljelentés-kiegészítés meghosszabbított határidejének lejárta után elutasította a feljelentést.

Az MTI megkeresésére a rendőrség közölte: a feljelentést azért utasították el, mert a cselekmény nem volt bűncselekmény.

Az NVB jogsértést megállapító határozatai egyébként a Kúria elé kerültek, a bíróság pedig megállapította, hogy bár az applikáció megsértette a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, nem sérti a szavazás titkosságát. A Kúria szerint az app használatával nem sérül a választások titkosságának alapelve, mert nem adott lehetőséget arra, hogy a felhasználók személyes adataihoz hozzáférjenek, így az alkalmazással nem lehet a szavazatot a leadó személyhez kötni.

A Kúria szerint – szemben az NVB érvelésével – önmagában nem sérti a választás, a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképet készít. Azonban mivel a szavazólap arra szolgál, hogy a feltett kérdésben a választó véleményt nyilvánítson, a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az ilyen felvételek feltöltésére alkalmas applikáció.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.