Belföld

Lázár János lemészárolja pallosával az illetékeket

Maga a Miniszterelnökség atyja nyújtotta be a közigazgatási rezsicsökkentésről szóló javaslatot. Csomó mindennek megszűnik vagy csökken az illetéke jövőre.

Jövő márciustól megszűnne több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj. Az erről szóló törvényjavaslatot – ami kedden jelent meg a parlament honlapján – Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Ha az Országgyűlés elfogadja az előterjesztést, illetékmentessé válik az anyakönyvi kivonat kiállítása; a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges, a fennálló biztosítási jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása évente kétszer; a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése; a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról.

Illetékmentes lehet a korlátolt felelősségű társaság (kft.), az egyéni cég, a közkereseti társaság (kkt.) és a betéti társaság (bt.) bejegyzésére irányuló cégbírósági eljárás is.

A személyiadat- és lakcímnyilvántartással kapcsolatban díjmentessé váló értesítési cím bejelentésével összefüggésben kizárnák az illetékfizetési kötelezettséget is, hogy az ne lépjen a díj helyébe. Egy módosítás megkönnyíti a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgároknak, hogy a nyilvántartásba vételükre irányuló eljárást kezdeményezzenek, mert az illetékmentessé válik. Megszüntetnék a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illetéket is.

Kormányablak (Array)

A családok, ezen belül a kiskorúak ügyeinek intézését könnyíti meg, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek mentesülnének az általános közigazgatási eljárási illeték megfizetése alól. Mentessé válik az illetékfizetés alól a 65. életévét betöltött személy magánútlevele is.

Építésügy, ingatlanügy

Az építésügyi hatóság hatáskörébe tartozó bizonyítvány kiadása iránti illetékfizetési kötelezettség az általános tételű 3000 forintra csökken, ezzel az építésügyi hatóság által és az építésfelügyeleti hatóság által kiállítandó bizonyítvány illetéke azonossá válik.

Az ingatlanügyek intézését megkönnyítendő az állampolgárok évente kétszer mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól.

Lázár János július közepén jelentette be, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről.

A miniszter akkor elmondta: augusztus 19-ig várják az állampolgárok véleményét arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek álláspontját, hogy milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely – jelenleg fizetős – szolgáltatásokat kellene olcsóbbá, ingyenessé tenni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik