AppleMark
Belföld

Durva bírság jöhet a társasházak lakóinak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 29. 15:15

2043 lépcsőház 1355 ellenőrzésén 3185 hiányosságot tapasztaltak.
Korábban a témában:

A katasztrófavédelem az őszi ellenőrzéseken egyebek között azt vizsgálta, adottak-e a tűzoltói beavatkozás feltételei. A tapasztalatok szerint kissé javult a középmagas és magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete, de még mindig sok a szabálytalanság. A legtöbb bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése miatt szabták ki, mivel ez egy társasházban ez központi kérdés.

Kiderült, sok helyen ezeket az útvonalakat éghető anyagú, jellemzően linóleumburkolat borítja és több helyen leszűkítették a kiürítési útvonalat, illetve éghető anyagot tároltak ott. Az ellenőrzött épületek csaknem mindegyikében biztosították a kijutást a tetőre, az átjárást a szomszédos   lépcsőházba, de ötvenöt helyen lezárták a tetőre vezető ajtót, a kulcs nem volt a kulcsdobozban, tíz épületben pedig nem is lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba.

Biztonsági felvonó egyik vizsgált lakóépületben sem volt. Szintén nem volt a vizsgált épületek túlnyomó többségében beépített tűzjelző, illetve tűzoltó-berendezés. Ahol mégis volt, ott előfordult, hogy az ellenőrzés, a karbantartás megfelelőségét nem tudták igazolni, és volt, ahol a tűzjelző központ állandó felügyeletét nem biztosították.

280 esetben a lakók nem a rendeltetésük szerint használták a közös tereket, tároltak valamit a szemétledobóban, a villanyóraszekrényben, a liftgépházban. Az egyik épület tárolójában laktak is, három épület pincéjében pedig gázpalackot tároltak. A hiányosságok miatt 110 esetben szabtak ki bírságot, leggyakrabban a menekülési útvonal leszűkítés miatt.

Mint korábban megírtuk, január 1-jétől a társasházaknak saját tűzvédelmi szabályzatot kell kidolgozniuk és a bírság akár 10 millió forint is lehet a 25-30 oldalas dokumentum hiánya miatt. Az új rendelet szerint a tűzvédelmi szabályrendszernek kell lennie a három szintnél magasabb, tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget magukba foglaló házakban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.