Belföld

Börtönbe kell mennie a rendőri szakszervezet vezetőjének

Szima Juditot azzal vádolják, hogy sikkasztott a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének pénzéből.

Jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát, Szima Juditot folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás, valamint más bűncselekmények miatt. A Zalaegerszegi Törvényszék ezzel súlyosbította a Szekszárdi Járásbíróság által első fokon kiszabott, három év börtönbüntetésről szóló ítéletet.

A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett a szakszervezet költségére. Két társának fiktív útiköltség-elszámolásokkal másfél millió forintot utalt át. A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint volt.

Az első fokon még tíz vádlott ellen zajló perben folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság Szima Juditot. Az akkori ítélet alapján 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották, de a szakszervezettel szemben is 1,1 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

A vádlottak közül egyet felmentettek a bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás vádja alól, a nyolc további vádlott – akik a szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai – felfüggesztett börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást vagy pénzbüntetést kapott.

A keddi ítélethirdetésen a kilenc vádlott közül csak Szima Judit vett részt. A határozat kihirdetésekor a bíró figyelmeztette Szima Juditot, amiért a szabályokkal szemben a mobiltelefonját használta. Erre a vádlott azt válaszolta, hogy a bíró sem tiszteli az ő személyét.

A Zalaegerszegi Törvényszék 22,9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a főtitkárral szemben. A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a harmadrendű büntetését pedig öt hónap, egy évre felfüggesztett börtönre súlyosította. Három vádlott esetében az ítéletek időközben jogerőssé váltak, további háromnak pedig a bíróság változatlanul hagyta az első fokon kiszabott büntetését.

Az ítélet indoklásakor elhangzott az is, hogy Szima Judit hatályon kívül helyezésért és felmentésért fellebbezett, és egyebek mellett a rendőrség, az ügyészség és a bíróság eljárási jogát és törvényességét is kétségbe vonta, a törvényszék azonban megalapozatlannak találta a kifogásait. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik