Belföld

A részeg, szexi nőket igazoltan lehet erőszakolni a magyarok egy része szerint

1960. november 25-én Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára a titkosrendőrség balesetnek álcázva ölte meg a Mirabal nővéreket. Holttestüket összeverve, megfojtva találták meg egy szakadékban.

Minerva, Patria és Maria Teresa egész életükben a demokráciáért és az igazságért harcoltak, emberi jogi aktivisták voltak. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját 1981 óta ünneplik haláluk évfordulóján.

Az ENSZ definíciója szerint nők elleni erőszaknak minősül

minden fizikai, szexuális vagy lelki sérülést okozó nemi alapú erőszak, beleértve a fenyegetéseket, a kényszerítést és az önkényes fogvatartást a köz- és magánéletben egyaránt.

A nők elleni erőszak – különösen a párkapcsolati és szexuális erőszak – az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma.

  • A WHO becslései szerint világszerte minden harmadik nő (35 %) átélt életében fizikai vagy szexuális bántalmazást.
  • Az unióban a 15 év feletti nők csaknem 25%-át érte már partnere részéről fizikai és/vagy szexuális erőszak.
  • Leggyakoribb formája a párkapcsolati erőszak. Világszerte a párkapcsolatban élő nők közel egyharmadát (30 %) bántalmazta partnere valamilyen formában.
  • A nők elleni gyilkosságok 38 százalékát a partner követi el.

Beláthatatlan következmények

A nők elleni szexuális erőszak súlyos rövid- és hosszútávú fizikai, mentális és szexuális problémákhoz vezet, ami a túlélők gyermekeire is kihatással lehet.

  • A párkapcsolati erőszakot átélt nők 42 százaléka fizikai sérüléseket szenvedett.
  • A szexuális erőszak nem kívánt terhességhez, ebből adódóan abortuszhoz, nőgyógyászati problémák és szexuális úton terjedő betegségek kialakulásához vezethet.
  • A szexuális erőszak útján megtermékenyített nőknél megnő az esélye a vetélésnek, halvaszületésnek.
  • A nők elleni erőszak depressziót, poszttraumás stresszt, szorongásos zavarokat, alvási nehézségeket, táplálkozási rendellenességeket és alkoholproblémákat okozhat.  További negatív egészségügyi hatás lehet a fejfájás, hátfájás, hasi fájdalom, emésztőrendszeri zavarok és a mozgáskorlátozottság.
  • A gyerekkorban átélt szexuális erőszak növelheti a dohányzás, az alkohol és a kábítószer utáni vágy és a kockázatos szexuális viselkedés kialakulását.

Különös veszélynek vannak kitéve a lányok és asszonyok a konfliktushelyzetek és vészhelyzetek idején, amikor eszkalálódik az erőszak, a zsarolás, az emberkereskedelem, a kizsákmányolás és a nemi alapú erőszak számos formája. Ilyenkor több millió lány és asszony kényszerül elhagyni otthonát. Útközben és a menekülttáborokban azonban további erőszak fenyegeti őket a többi menekült, a csempészek, sőt, egyes harmadik országok hatóságai részéről.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Európának a féken a lába

Az Európai Bizottság megfáradhatatlanul dolgozik azon, hogy kiküszöböljék a nőkre leselkedő veszélyeket. A nemi alapú erőszakhoz kapcsolódó humanitárius projektjeik csaknem 3,4 millió lányt és asszonyt, fiút és férfit érnek el világszerte.

Csütörtökön bejelentették, hogy a nemi alapú erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló alulról szerveződő, az Európai Unióban zajló erőfeszítések támogatására 10 millió eurót irányoztak elő.

Az EB csütörtökön tette közzé az Eurobarométer idei felmérését a nők elleni nemi erőszakról. Összesen 27 818 interjút készítettek az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon 1046 személy mondta el véleményét négy kérdéskörben.

Családon belüli erőszak

Magyarországon a megkérdezettek 19 százaléka szerint nagyon, 53 százaléka szerint igen elterjedt a nők elleni családi erőszak, és százból csak három ember mondta azt, hogy nem jellemző. Sőt, minden ötödik magyar úgy gondolja, hogy gyakori a férfiak ellen elkövetett családi erőszak. Ez egyébként nagyjából azonos az európai átlaggal.

Megdöbbentő, hogy a nők ellen elkövetett családi erőszak csak 81 százalék (a nők körében is csak 84 százalék!) szerint elfogadhatatlan és kellene törvényileg büntetni.

Elsőre ez magas számnak tűnhet, de tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden ötödik magyar szerint ennek nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani. 

Teljes tájékozatlanság

A magyarok körülbelül 10-15 százaléka ismer olyan személyt közvetlen környezetében, családjában vagy munkahelyén, aki esett már áldozatul családi erőszaknak.

A résztvevőket megkérdezték arról is, kivel beszéltek már a témáról.

  • 40 százalék baráttal vagy családtaggal;
  • 27 százalék az érintettekkel;
  • 8 százalék a rendőrséggel;
  • 11 százalék egy másik emberrel vagy szolgálattal;
  • 31 százalék senkivel.
Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

Amiben nagyon lemaradtunk az uniós átlaghoz képest, az a családon belüli erőszak áldozatainak létesült segélyszolgálatok ismerete.

Az EU-ban az emberek 74 százaléka tudott kapásból mondani egy szervezetet, nálunk csak a válaszadók fele.

Sőt, a férfiak 56, a nők 43 százaléka a NANE, az OKIT és a Patent Jogvédő Egyesület egyikéről sem hallott még életében.

Igazolt erőszak

A nők elleni erőszak két leggyakoribb helyszíneként az otthont és a nyilvános helyeket jelölték meg a magyarok. Utóbbi kiemelkedő, 41 százalékot kapott az uniós 19 százalékhoz képest. A nők és a férfiak nagyjából hasonló válaszokat adtak a kérdésre.

Egészen elszomorító, de a magyarok fele azt gondolja, hogy a beleegyezés nélküli szexuális aktus bizonyos helyzetekben igazolt lehet a következő szituációkban:

  • Részegen vagy bedrogozva – 24 százalék (az unióban 12 százalék)
  • Önkéntesen hazamenni valakivel egy partiról – 20 százalék (az unióban 12 százalék)
  • Szexi ruha viselése – 21 százalék (az unióban 10 százalék)
  • A “nem” nem egyértelmű közlése – 14 százalék (az unióban 10 százalék)

Az áldozatok a hibásak

A válaszadók nagyjából fele-fele arányban értettek egyet azzal az állítással, hogy a nőket inkább éri erőszak idegentől, mint olyantól, akit ismernek.

18 százalék inkább egyetértett vele, hogy a nők gyakran kitalálják a bántalmazásra vonatkozó állításaikat és 22 százalék szerint az áldozat provokálja ki a nemi erőszakot.

A közvélemény-kutatás utolsó részében adott helyzetekről kellett megmondania résztvevőknek, törvényellenesnek gondolják, vagy sem.

Szembetűnő, hogy a válaszadók 43 százaléka bár helytelennek ítéli meg egy kolléga kéretlen módon történő megérintését, magyarul tapizását, nem gondolják, hogy az törvénybe ütközne.

Többségben törvényellenesnek érezzük ugyanakkor a nyíltan szexuális tartalmú e-mailek vagy üzenetek küldését, és a partner szexuális aktusra kényszerítését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik