Belföld

Sebestyén Balázs: Amikor Orbán összeveszett Simicskával, már várható volt, hogy ez lesz belőle

Pontosan ismerjük a politikai viszonyokat. Attól kezdve, hogy Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktorral, lehetett tudni, mire számíthatunk. Ezek az adók bűnben fogantak. Már akkor sok zűr volt velük, amikor 2009-ben a Danubius és a Sláger Rádió egy politikai háttéralku következtében elveszítette a frekvenciáját, és elindult a Class FM. Most ugyanaz történik, mint akkor. Amilyen a kezdés, olyan a befejezés.

Körülbelül ezzel indítja Sebestyén Balázs azt az interjút, amit a Class FM megszűnése után a 168 órának adott. Sebestyén azt mondta, eddig nem érezték, hogy ennyire át lenne politizálva a rádió, pedig tudták, hogy át van.

A média rohadtul átpolitizált, nem csak nálunk, máshol is. Azt kell eldönteni, mi vállalható be ebben a helyzetben. Rajtunk és a rádión nem lehetett érezni se azt, amikor Lajos jóban volt Viktorral, se azt, amikor összeveszett vele. Minket nem irányítottak, nem mondták meg, mit csináljunk, nem kértek témákat.

A kifogása az, hogy mindenhol ez van.

Nézzük meg a TV2-t, az Origót, a megyei lapokat, sorolhatnám. Mondjon egyetlen olyan orgánumot, amely mögött nem áll valaki, akár egy párt. A szakmánkban 2010 óta ez szinte természetes. A média hatalmi ág, mindig is átitatta a politika. Ezzel nem lehet mit kezdeni.

A Class FM és a Morning Show megszűnéséről azt mondta, Magyarországon nem szoktuk szépen lezárni a dolgokat.

Nagy magyar átok, ami rajtunk ül. Az elegancia, a nagyvonalúság, a szép befejezés nem jellemző ránk. Hogy magától tette, kérték vagy kiadták neki, nem tudom eldönteni. A bezárás előtt pár nappal küldtek nekem egy levelet, amelyben felmentettek a munkavégzés alól, és közölték: másnap nem kell bemennem dolgozni. Mondom, jó, gyerekek, ha így akartok bezárni, ám legyen. Fájt volna, ha nem tudunk elköszönni a hallgatóktól. Azt sejtettük, hogy nem várják meg az utolsó napunkat, hátha mondunk valamit a folytatásról vagy bármi kellemetlent. De az, hogy kiadtak egy közleményt, amelyben hazugságot állítottak és olyat adtak a számba, amit nem mondtam, és még csak meg sem kérdeztek, nagyon nem elegáns. Arra persze hogy reflektálok.

Ennek ellenére azért ő is belátja, hogy az ő bezárásuk nem olyan súlyos, mint mondjuk a Népszabadságé. Pedig Sebestyénék is sokat politizáltak, a menekültválságról főleg.

Itt zajlott előttünk a történelem, erről kell beszélni! A műsor egyik készítője azt mondta adásban, hogy a menekültek már a szobájában ülnek. Erre keményet vitatkoztunk arról, hogy valójában miért kellene segíteni nekik.

Szerinte erről igenis lehet beszélni, akkor is, ha a kormánypárt irányítja a médiát.

Ha nem azt mondod, amit ők gondolnak, máris kommunista vagy. Pedig nem vagyok az, ahogy semmi nem vagyok. Ha ránk szólnak, maximum nem rádiózunk, nekünk a mikrofon nem egzisztenciális kérdés. De csak úgy tudunk hitelesek maradni, ha kimondjuk, amit gondolunk.

Arról is beszélt, hol folytatja tovább. Sebestyén nem mondta ki egyértelműen, de célzott arra, hogy a Rádió 1 lehet az egyetlen választásuk, de azért más megkereséseik is vannak. Ő mindenesetre nagyon bízik abban, hogy Andy Vajna rádiójában nem az lesz, mint a TV2-n.

Andyt pedig ismerem, ő üzletember.

További részleteket a 168 óra mai számában olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik