Élő Belföld

Lázár János: 1 200 000 ember bére emelkedik

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő ismét elmondták, mit miért tesz a kormány. 71. Kormányinfó percről percre.

Lázár a kasztrálásról

Az Európai Unió területén nincs lehetőség arra, hogy megvalósítsák a Jobbik javaslatát a pedofil bűncselekmények elkövetőinek kémiai kasztrációjáról – mondta Lázár. Hozzátette, ő a szigorú büntetések pártján van, így a halálbüntetést is pártolja, de ezt a kérdést még fontolóra veszi.

Nem normális gimnáziumok

A kormány nem tárgyal a gimnáziumi férőhelyek csökkentéséről. A miniszter szerint azonban nem normális dolog, hogy vannak olyan gimnáziumok, ahová rossz általános iskolai eredménnyel be lehet kerülni, pedig ezek az intézmények egyetemre készítenek fel.

Pharaon most nem is jöhet

Lázárnak nincs tudomása arról, hogy a Pharaon körözésében szereplő ujjlenyomat valóban egyezik azzal, ami Magyarország rendelkezésére áll a szaúdi üzletembertől. Pharaon most nem is tartózkodhat Magyarországon, mert lejárt erre az engedélye.

Kasza

A háttérintézmények után jövőre az állami cégeket vizsgálják felül, elbocsátásokra, megszüntetésekre kerülhet sor.

Nem a betegnek szól a lelet

Arra a kérdésre, hogy kötelezővé teszik-e az orvosi leletek lefordítását, hogy a betegek is megértsék, a miniszter azt mondta, konzultált orvosokkal, akik azt mondták neki: ezek a dokumentumok nem a betegeknek, hanem az orvos kollégáknak szólnak. Az egy másik kérdés, hogy mik azok az információk, amelyeket a betegeknek meg kell tudniuk a saját betegségükről.

Mészáros olyan vállalkozó, mint bárki más

Lázár nem tud azzal foglalkozni, hogy Mészáros Lőrinc mennyi pénzt fizet a munkavállalóinak, erről a céget kell megkérdezni. Szerinte a felcsúti polgármester ugyanolyan vállalkozó, mint mindenki más. Hülyeségnek és hazugságnak nevezte az Együtt felvetését, miszerint Mészáros Orbán Viktor strómanja volna.

Nem minősíti a vénkurvázást

A vénkurvázó szolnoki polgármesterről Lázár János azt mondta: nem engedhette volna meg magának ezt a kijelentést, de mivel jó viszonyban vannak, nem szeretné kommentálni. Van Szalay Ferencnek enélkül is elég baja.

Tarsoly a felelős, nem a felügyelet

Nehogy már az legyen a kérdés, hogy a felügyelet miért nem vette észre hamarabb Tarsoly Csaba üzelmeit – mondta Lázár. A történtekért elsősorban Tarsoly Csaba felelős, azt pedig tisztázta a nyilvánosság, hogy a felügyelet hogyan lépett fel. Szerinte amióta a jegybanknál van a felügyelet, azóta hatékonyabban működik. A bűn felderítése nem hozható összefüggésbe azzal, hogy bebukott a Quaestor – tette hozzá.

Tartós járulékcsökkentés

A járulékcsökkentés tartható a gazdasági minisztérium számítása szerint – mondta Lázár. A növekvő foglalkoztatottság révén tartanák fenn a nyugdíjkassza egyensúlyát.

Az eredményeket nem Gyárfás hozza

Mindannyiunknak az az érdeke, hogy az úszószövetség ügye rendeződjön – mondta Lázár arra a kérdésre, hogy Gyárfásnak le kell-e mondania. A vita veszélyezteti az úszó vb-t, nagy kockázatot vállalnak azok, akik ebben ilyen nagy vehemenciában vesznek részt. A kormány ebbe nem akar beavatkozni, de a miniszter leszögezi, hogy az eredményt az úszók hozzák, ez mindent eldöntő tény.

Csigavér

A hírszerzésért felelős miniszterként mindenkinek nyugodtságot javasol Pharaon ügyében Lázár János. Szerinte az amerikai hatóságoknak meglett volna a lehetősége a szaúdi üzletember letartóztatására, de nem tették meg.

Jézus is hibás, csak Tarsoly nem

Arra a kérdésre, hogy a kormány segített-e összehozni az egyeztetést Tarsoly Csaba és Ghaith Pharan között, Lázár azt válaszolta, hogy nem tud erre válaszolni, de másképp kezelik azok kijelentéseit, akik ellen súlyos bűncselekmény miatt zajlik eljárás. Szerinte Tarsoly csütörtökön megjelent interjújából az derül ki, hogy Jézus Krisztus is hibás, csak a Quaestor-vezér nem, mindenkit bele akar rángatni az ügybe.

A hibás „Orbán Viktor, utána Jézus Krisztus, mindenki, csak ő nem tehet semmiről” – így értelmezi Lázár a Tarsoly által elmondottakat. Szerinte egy ilyen ember vádaskodásaival a kormánynak nem szabad foglalkoznia, a Quaestor-vezért köztörvényes tolvajnak nevezte.

Egyeztetnének Ausztriával

2017-18-ban érdemi építkezés kezdődhet Pakson. Egyeztetési mechanizmust dolgoznának ki a bíróságra készülő Ausztriával, melynek keretében megismerhetnék a beruházás körülményeit.

Tenger pénz Paksra

Paks II-vel kapcsolatban két eljárás indult Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság múlt heti határozata kimondta, hogy Magyarországnak joga volt ahhoz, hogy tender nélkül megállapodjon Oroszországgal – mondta a miniszter.

12,5 milliárd eurós lesz a beruházás, ez fele annak a pénznek, mint amennyi támogatást kapunk 2014 és 2020 közt az EU-tól. Ennek óriási hatása lesz a magyar gazdaságra. A pénz elköltését tisztázták, a pénz 55 százalékát fogják európai közbeszerzés keretében elkölteni, amit a bizottság elfogadott. A tiltott állami támogatásról szóló vizsgálat december elején lezárulhat, ezután kezdődik az orosz hitel lehívása.

Folyamatosan vizsgálja a kormány az orosz hitel versenyképességét, ragaszkodnak ahhoz, hogy előtörleszthető legyen, és rendszeresen felülvizsgálhassák a kamatszintet. Ezt a mostani felminősítés után is megteszik. Lázár szerint az ellenzék trollkodja a beruházást, a feljelentések miatt csúszik és drágul a beruházás, név szerint említi Jávor Benedeket, a Párbeszéd EP-képviselőjét.

Költségvetési csalás

Csalást lepleztek le a vidékfejlesztési hivatalnál, 84 munkatárs próbált visszaélni a földalapú támogatásokkal. A NAV is büntetőeljárást indított több munkatárs ellen költségvetési csalás alapos gyanújával – közölte Lázár. Kitért arra is, hogy a hivatal átkerül a Miniszterelnökség alá.

Vidéket fejlesztenek

1300 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre vidékfejlesztésre. 984 milliárd forint értékben már megjelentek a pályázatok, jövő tavasz-nyár közepére a teljes kiírást le akarják zárni. Idén még 100 milliárd forint értékű pályázatot terveznek kiírni. Tanyák áram- és vízellátására, piacok infrastrukturális fejlesztésére, agrárképzésre is lehet pályázni.

53 milliárd határvédelemre

A 2016-os költségvetésből 53 milliárd forint többletforrást biztosított a kormány határvédelemre, ennek része a jelenlegi határőrizet fenntartása, bérek fizetése, és az infrastruktúra fejlesztése is. Amióta a biztonsági határzárat elrendelték, 150 milliárd forintot költöttek rá, ezt emelték most 53 milliárdos kerettel.

Szolidaritás

Lázár áttért a migrációra, a szolidaritást minden ország saját kultúrája, identitása alapján kell gyakorolni – mondta. Szerinte a közép-európai és német álláspont közti alapvető különbség, hogy mi meg akarjuk állítani a bevándorlást, Németország pedig meg akarja szervezni. Azt kéri Magyarország, hogy fogadja el az Európai Bizottság szolidaritásként azt is, ha a menedékkérőket kibocsátó országokban nyújtunk támogatást.

Lázár hosszasan dícséri a bérmegállapodást, és mást is

5 százalék alatti a munkanélküliség, soha ilyen alacsony nem volt ez az arány. 2010 és 2014 között mindenkinek ki kellett venni a részét abból, hogy az ország pénzügyeit rendbe tudjuk tenni – közölte a miniszter. Decemberben még külön foglalkozik a kormány az adóbürokrácia csökkentésével.

Csökkennek a járulékok

Laza fél órás csúszással kezdődött a Kormányinfó. Európa gyengül, Európa bizonytalan, Magyarország gazdasága viszont erősödött, ez teszi lehetővé a béremelést – mondta Lázár János. A minimálbér emelése 1 200 000 embert érint. 25 év után megkezdődik a járulékok csökkentése, 13-14 százalékra szeretnék levinni.

Olvasói sztorik