Belföld

Azt állították, hogy lefizettek egy vezető ügyészt – egy ügyvéd is a vádlottak között

Saját felderítésének adatai alapján folytatott nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészség egy korrupciós ügyben. Csütörtökön közölték: vádat emeltek és hat embert állítanak bíróság elé.

A vád szerint az elsőrendű vádlott bár más ügyben, de ugyanabban a büntetés-végrehajtási intézetben töltötte az előzetesét, mint a harmad- és az ötödrendű vádlott. Utóbbiak ajánlatot tettek neki, hogy lefizetnek egy vezető ügyészt, aki majd elintézi, hogy kiengedjék, de még a nyomozást is megszüntetik majd ellene. Ő belement az “üzletben”, és elmondott mindent az ügyvédjének, aki az ügy hatodrendű vádlottja lett.

A védő az egyik beszélőn odaadta a telefonját ügyfelének, hogy megszerezze a vesztegetéshez szükséges 3 millió forintot. Az ügyvéd a vád szerint többször beszélt az elsőrendű vádlott barátnőjével – a másodrendű vádlottal – és próbálta győzködni, hogy teremtse elő a pénzt. A nő végül belement,  és fizetett:  az ügy negyedrendű vádlottjának – az egyik előzetesben lévő férfi feleségének – két részletben több millió forintot és egy használt kisteherautót adott át, illetve két részletben félmilliót utalt át a megjelölt bankszámlára.

“A nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy a vádlottak nem vesztegetettek meg senkit, és valótlanul állították, hogy egy nyomozást vagy ügyészségi döntést befolyásolni tudnának” – közölték. Az első-, a másod-, és a hatodrendű vádlottnak kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt kell felelnie, ők tettükért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik