Belföld

Luxuskamatot fizet az állam a letelepedési kötvények tulajdonosainak

Napról napra egyre több pénzt égetünk el, a piacról jelentősen olcsóbb lenne az államadósság finanszírozása. Milliárdokat szórhatnak ki az ablakon.

A Magyar Nemzet számításai szerint az elmúlt szűk két évben 8,7 milliárd forintot bukott az állam a letelepedési-kötvényeken. Ennyivel került többe az, hogy az államadósságot nem piaci körülmények között finanszírozzák, bár az államnak éppen az lenne az érdeke, hogy minél olcsóbban járuljon hozzá az államadósság kezeléséhez, tehát

minél kevesebb adófizetői forintot kelljen a kamatokra kiadni.

Emlékeztetnek: a jogszabály szerint a letelepedési kötvények után a piaci árazásnál másfél százalékkal kisebb kamat jár, de valamilyen érthetetlen okból az is bekerült a törvénybe, hogy a magyar állam mindenképpen kifizet legalább két százalékot. A vevő egy fillért sem lát a kamatokból, a lap szerint a kormányhoz közeli offshore közvetítő válalkozások zsebelik be a kötvényenként mintegy 9 millió forintos kamatrészt.

Két éve égetjük el a milliárdokat

A letelepedési kötvényprogram 2013 júniusában kezdődött, eleinte valóban megérte az államnak ez a konstrukció, hiszen az indulás helyett a piaci 4 százalék helyett mindössze 2,5 százalékért, 2014-ben pedig 3,7 helyett 2,2 százalékért kapott pénzt a kötvényeket megvásárló befektetőktól. Az elmúlt két évben azonban drasztikusan csökkentek a kamatok, így ma már olcsóbb lenne a piacról finanszírozni, mint a letelepedési kötvények luxuskamatait kifizetni. Tavaly pedig életbe lépett a már említett két százalékos hozamgarancia.

A Bloomberg adatatai szerint tavaly az átlagos hozamszint 1,35 százalékra csökkent, idén októberig pedig az átlagos kamatszint 0,58 százalékra olvadt – az állam viszont a hozamgarancia miatt két százalékos kamatot fizet a letelepedési kötvények után. A Magyar Nemzet úgy kalkulált, hogy

ez a konstrukció 2015-ben 4,6 milliárd, idén október végéig már 4.1 milliárd forinttal több adófizetői foprintot emésztett fel, mint kellett volna. A letelepedési kötvény kamatait az ötéves futamidő lejártakor kell kifizetnie az államnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter október végén arról beszélt, hogy nincs szükség a letelepedési kötvényekre, ám a kivezetésnek egyelőre nincs jele. Nyáron a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy egy Rogán Antalhoz, illetve Habony Árpádhoz köthető ügyvéd, Kertész Balázs, illetve a Kosik Ügyvédi Iroda a letelepedési-kötvényüzlet egyik haszonélvezője. Kertész 2013-ban szegődött a kevésbé ismert ügyvédi irodához, ők képviselik a Habony Árpádhoz köthető médiabirodalom lapjait is. Nemrégiben járta be a sajtót az Index felvétele arról, hogy Kertész Balázs, Habony Árpád és Rogán Antal éppen ugyanoda igyekeznek.

Az Indexnek megerőstette a Budapesti Ügyvédi Kamara szerint is összeférhetetlen, hogy egy ügyvéd ügyvezető tisztséget töltsön be egy kft-ben, az ilyen összeférhetetlenséget szankcionálják. Márpedig Kertész Balázs egyszerre folytat ügyvédi tevékenységet a letelepedési kötvények kapcsán sokat emlegetett Kosik Ügyvédi Irodában, illetve tulajdonos-ügyvezetője a Monavis Consulting Kft-nek, melynek Aulich utcai irodájában, ahol Rogán Antallal és Habony Árpáddal megfordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik