Belföld

Olyan lótenyészetet adott át Lázár, hogy a kanca adja a másikat

Milliárdokat ölt az állam a Mezőhegyesi Ménesbirtokba, ami a hazai mezőgazdaság zászlóshajója lehet.

A kormány november 8-i döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Mezőhegyesen.

A két társaság összevonásával létrejött új szervezet 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdős területen fog gazdálkodni – tette hozzá Lázár János. Kiemelte, a kormánydöntés végrehajtásával Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását kívánják létrehozni.

Az új társaságnak mintegy 400 foglalkoztatottja lesz, területének döntő része hibrid kukorica termelésre alkalmas, öntözhető és 75 százalékban 45 aranykorona értékű. A kormány még decemberben egymilliárd forintos támogatást nyújt a cégnek működőképessége fenntartásához, és kétszer ötmilliárd forintos fejlesztést tervez.

Mezõhegyes, 2016. november 22. A Mezõhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Mezõhegyesi Állami Ménes épülete Mezõhegyesen 2016. november 22-én. Ezen a napon sajtótájékoztatón jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, hogy a kormány november 8-ai döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezõhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, megalapította a mezõhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor

A most létrejövő igazgatóságba, illetve felügyelőbizottságba olyanokat kértek fel, akik elkötelezettek a lósport és Mezőhegyes iránt, illetve olyan mezőgazdasági üzemek vezetőit, akik mintagazdaságnak számító cégeket irányítanak. Helyet kaptak a korábbi két társaság szakemberei, illetve a munkavállalók képviselői is.

A fejlesztésből egy új központi telephely megépítését tervezik a helyi ipari parkban, ahol egy XXI. századi, legmodernebb technológiával felszerelt szárító és tároló kapacitást hoznak létre. Sürgős a szintén megvásárolt tehenészet modernizálása is, ahol mintegy 1000 fejőstehenet és 800 növendék marhát tartanak. A tervek szerint a modernizálás 3-5 milliárd forintba fog kerülni.

Fejleszteni kívánják a gépparkot is, hiszen az extra minőségű földterület megműveléséhez megfelelő minőségű erőgépekre van szükség. Az új szervezet létrehozásával az állam 32 műemlék épületnek is gazdája lett, az ingatlanvagyon felmérése és a felújításokhoz szükséges előkészítő munka is megkezdődik 2017 elején.

A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik