Belföld

Varga egymilliárdos konyhapénzt adott

A nemzetgazdasági miniszter a gyermekétkeztetés technikai feltételeinek javítását támogatta ennyivel.

Ennek köszönhetően további 42 óvoda konyhája újulhat meg. Ezzel együtt idén 4,27 milliárd forint költségvetési forrást nyerhettek el pályázaton az önkormányzatok. Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára az MTI-vel közölte: első körben 130 önkormányzat kapott több mint hárommilliárd forintnyi támogatást, miután a nemzetgazdasági miniszter a nagy érdeklődésre tekintettel megemelte az idei egymilliárdos keretösszeget.

A mostani döntéssel olyan önkormányzatoknál kezdődhet meg a konyhafejlesztés, amelyek eddig forráshiány miatt nem részesülhettek támogatásban. Ez szorosan kapcsolódik a kormány szakpolitikai célkitűzéseihez, hiszen azon túl, hogy az idén 71,7 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatellátását, további forrásokat biztosít az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtéséhez is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A tavaly kezdődött programsorozat célja, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatáshoz kapcsolódóan minél több önkormányzati főzőkonyha és gyermekétkező feleljen meg az előírt élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek. A pályázat keretében infrastruktúra-fejlesztésre is lehetőség nyílik, amelynél az energiahatékonyság mellett a környezetvédelmi szempontok is kiemelt szerepet kapnak. A kormány a jövő évi költségvetésben is elkülönítette a program folytatásához szükséges pályázati keretösszeget – emelte ki Berczik Ábel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik