Belföld

Vagy világvége lesz a hazai erdőknek, vagy kánaán

Hamarosan lecsap az erdőkre az új erdőtörvény, az LMP pedig attól tart, a mesterséges és szabályos ültetvények kora jöhet el a változatos és sokszínű erdőségek helyett.

A civilek már jó előre berezeltek az új erdőtörvénytől, ami a kritikák szerint megágyazhat az erdővagyon elherdálásának. Van már új erdőstratégia, ami 600 ezer hektár új erdőség telepítését irányozza elő. Erre 2020-ig rengeteg ropogós eurót lehet majd lehívni. Az egyik félelem, hogy tájidegen fajokkal ültetik be a tarvágásokat.

Az LMP-s Sallai Benedek szerint fontos lenne megkülönböztetni az erdőt és a faültetvényt: az első organikus fejlődés útján jön létre különböző fajokból, míg a második szabályosan, előre kiválasztott egy-két fajból. A félelem az, hogy a kivágott erdőrészek helyére faültetvényeket ültetnének.

Suttog a tölgyes zöld erdő

A hazai természetes erdők aránya csökkenhet, mert a magánemberek a lehívható uniós pénzből nem 100 év alatt termőre forduló tölgyeseket ültetnek majd – mondta Gálhidy László, a WWF erdővédelmi programvezetője. A trend azon is látszik, hogy 38-ról 17 milliárd forintra vágták vissza a Natura 2000-es erdőterületeknek nyújtott kompenzációt.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) szerint túl szigorú a mostani törvény, ők támogatják a változtatást. Luzsi József elnök szerint a magánerdők tulajdonosai semmiféle kompenzációt nem kapnak, csak vidékfejlesztési forrásokból tudnak gazdálkodni. Ők a gyorsan termő fafajokat támogatják, akácosok, nyárasok, feketefenyvesek vágásával tudnak elég bevételt termelni.

Szerintük így is több erdő nő (13 millió köbméter körül), mint az ország 7-8 millió köbméteres igénye.

Sallai ezt nem vitatja, csak az ültetvényt választaná külön az erdőtől: az előbbiben semmi aljnövényzet és változatosság, az utóbbiban van 30 és 200 éves fa, cserjék, aljnövényzet is. Sokkal több széndioxidot kötnek meg az erdők is az ültetvényeknél. A természetvédelmi korlátozások is lazulnának, akár tarvágás is lehetséges lenne síkvidéki erdőkben.

Save the magánerdő-tulajdonosok

Luzsi azt mondja, környezetvédelmi szempontból is nagyon fontosak a magánerdők, de őket nem támogatja senki sem, nekik rentábilisnek kell maradni a saját munkájukból. Persze megérti a környezetvédőket is, és szerinte a fa az egyetlen megújuló energiaforrás, amivel gazdálkodni lehet.

A Földművelésügyi Minisztérium amúgy közölte, hogy nem merült fel az állami erdőgazdálkodások hosszútávú bérbeadása. A mostani törvény szerintük kielégítően elkülöníti az erdőfajtákat. Az invazív fajok telepítése nem kaphat majd támogatást, a közjóléti erdőket pedig nem engedik kivágni.

(Mno.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik