Belföld

Orbán: A migrációban nem lehet viccelni

A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben.

A kormányfő a magyar-szerb kormányzati csúcs alkalmával tartott sajtótájékoztatón közölte: ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak.

Orbán Viktor kiemelte: együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.

Jobb lehet

A miniszterelnök szerint az amerikai elnökválasztást követően most esély van “újragombolni kabátot”, arra, hogy jobb legyen a helyzet, mint eddig volt, és ez sikerülni is fog.

A kormányfő a magyar-szerb kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta: több szerénység, empátia, megértés, partnerség és szellemi alázat kell a nemzetközi politikában, mint amit eddig tapasztaltunk.

Az, hogy bárki fellépjen azzal az igénnyel, hogy ő “minden jónak tudója”, minden erkölcsi felsőbbrendűség garanciája, és aki eltérően gondolkodik a migrációról, a nemzetről vagy a családról, az csak erkölcsileg alacsonyabb rendű álláspontot képvisel, mérhetetlenül bántott minket, fogalmazott. Hozzátette: remélhetőleg ettől most megszabadulhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik